Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Ispitani osumnjičenici i određen istražni zatvor

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu ispitalo je četvero hrvatskih državljana (1971., 1959., 1986. i 1967.) zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo protupravnog oduzimanja slobode iz članka 136. stavak 2. Kaznenog zakona i kaznenog djela iznude u pokušaju iz članka 243. Stavak 1., 2., 3. I 4. Kaznenog zakona počinjenog na štetu hrvatskog državljanina (1950.). Nakon ispitivanja doneseno je rješenje o provođenju istrage protiv trojice okrivljenika zbog navedenih kaznenih djela. (8. 9. 2017.)

Postoji osnovana sumnja da su 5. rujna 2017. prvookrivljenik i trećeokrivljenik, zajedno i dogovorno s još jednom nepoznatom muškom osobom; u nakani da se nepripadno materijalno okoriste naplatom nepostojećeg duga; te drugookrivljenica u nakani da prvookrivljeniku i trećeokrivljeniku pomogne u realizaciji njihovog plana, pozvali na sastanak oštećenog kojeg je nazvala drugookrivljenica.
Drugookrivljenica je nazvala oštećenog rekavši mu da će ona doći s osobom koja ima za prodaju valuta ruske rublje, na što je oštećenik pristao te se osobnim automobilom dovezao ispred jednog hotela u Zagrebu. Kada je upitao drugookrivljenicu gdje je muškarac koji želi kupiti valutu ruske rublje, ona mu je rekla da je otišao. Tada se u razgovor uključio trećeokrivljenik koji mu je povišenim tonom počeo govoriti da su oni izgubili novac, jer nisu ostvarili ranije ugovorenu suradnju vezano za nekretnine od njihovog interesa, a o čemu su ranije razgovarali, te da im je sada zato dužan 400.000,00 eura koje mora isplatiti do idućeg dana odnosno 6. rujna 2017. do 17,00 sati.
Nakon toga su prvookrivljenik i nepoznata muška osoba prišli oštećenom, pri čemu ga je prvookrivljenik primio za rame govoreći mu da sada ima posla s njim, da sjedne u automobil i vozi jer će ga u protivnom ubiti, te ugurali oštećenog u njegov automobil u koji su s oštećenim sjeli i prvookrivljenik i trećeokrivljenik te nepoznata muška osoba.
Potom ih je oštećeni po njihovim uputama odvezao do osamljenog mjesta na savskom nasipu gdje su od oštećenog zatražili da zaustavi auto i izađe van, a kada je oštećeni izašao iz automobila, prvookrvljenik zatražio ga je da skine odjeću sa sebe, što je oštećeni i učinio, nakon čega mu je prvookrivljenik uzeo sav novac, mobilne telefone i vrijedne osobne predmete, te mu rekao da do sutra, do 17,00 sati donese 400.000,00 eura, te da će mu tada vratiti njegov automobil.
Oštećenog su odvezli sa savskog nasipa do centra grada i uz daljnje prijetnje zapovjedili da iziđe iz automobila, što je on i učinio, a okrivljenici su se odvezli njegovim automobilom, no u daljnjoj nakani nisu uspjeli jer je oštećeni iz straha da ne ostvare svoje prijetnje događaj prijavio policiji.

Protiv prvookrivljenika i trećeokrivljenika je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu podnesen prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (čl. 123. st. 1. toč. 3. Zakona o kaznenom postupku) što je sudac istrage prihvatio i protiv okrivljenika odredio istražni zatvor kako je i predloženo.