Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv 51-godišnjaka zbog zlouporabe položaja i ovlasti

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je podiglo pred Županijskim sudom u Zagrebu optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1961.) zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1., 3. i 4. Kaznenog zakona i protiv jedne udruge zbog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1. i 4. KZ-a u svezi čl. 3. Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela. (9. 1. 2013.)

Prvookrivljenika se tereti da je kao dekan jednog fakulteta dogovorio sa predsjednikom drugookrivljene udruge (čiji su osnivači fizičke osobe sa fakulteta) da će drugookrivljenoj udruzi omogućiti stjecanje vlasništva nad zgradom u Zagrebu, čiji je vlasnik jedan institut, a time i raspolaganje prihodima s osnove zakupnine i drugih troškova koje plaća zakupac za korištenje zgrade, pa je protivno Statutu fakulteta bez potrebne suglasnosti Sveučilišta u Zagrebu, u ime fakulteta potpisao ugovor kojim je bez naplate na drugookrivljenu udrugu prenio osnivačka prava nad institutom na drugookrivljenu udrugu. Time je omogućio drugookrivljenoj udruzi nepripadnu materijalnu dobit u vidu vrijednosti zgrade i raspolaganja prihodima od zakupnine, pratećih troškova i usluga, u ukupnom iznosu od 49.715.850,00 kuna.
Drugookrivljenu udrugu se tereti da je postupanjem svoje odgovorne osobe, koja je u međuvremenu preminula, stekla nepripadnu dobit na štetu fakulteta u iznosu od 49.715.850,00 kuna.