Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv trojice okrivljenika zbog teškog ubojstva

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv trojice državljana Republike Srbije (1971., 1988. i 1966.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela teškog ubojstva iz čl. 111. toč. 2. i 4. Kaznenog zakona. (9. 8. 2019.)
Postoji osnovana sumnja da su trojica okrivljenika; zajedno i dogovorno da prema oštećeniku (1939.) uporabe po život opasnu fizičku silu kako bi mu oduzeli novac te svjesni da se radi o osobi starije životne dobi koja nije u mogućnosti pružiti otpor; 7. ožujka 2019. oko 00,30 sati ušli u odvojeni objekt obiteljske kuće u Zagrebu (Savska cesta) u kojem stanuje oštećenikov brat. Prema ranijem dogovoru, trećeokrivljenik je ostao u navedenom dijelu kuće zadržavajući oštećenikova brata kako ne bi pomogao bratu, dok su prvookrivljenik i drugookrivljenik ušli u dio kuće u kojem stanuje oštećenik (1939.). Sukladno ranijem dogovoru, osnovano se sumnja da su mu pomoću užadi i remena svezali ruke i noge te zadali više udaraca rukama i nogama po glavi i tijelu, tražeći da im kaže gdje drži novac, a istovremeno su, u potrazi za novcem, ispreturali stvari po kući. Nakon što su prvookrivljenik i drugookrivljenik uzeli, za sada, neutvrđeni novčani iznos, sva su se trojica okrivljenika udaljila s mjesta događaja odnoseći sa sobom pronađeni novac. Oštećenik je zadobio ozljede opasne po život te je 25. lipnja 2019. preminuo u bolnici.
Sudac istrage usvojio je prijedlog ovog državnog odvjetništva i trojici okrivljenika odredio jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od bijega, opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela, uz napomenu da je trećeokrivljenik u istražnom zatvoru, a prva dvojica okrivljenika su u bijegu.