Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv 59-godišnjaka zbog više kaznenih djela

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1955.) zbog počinjenja kaznenog djela silovanja iz čl. 188. st. 1. i 2. Kaznenog zakona/97, kaznenog djela prijetnje iz čl. 139. st. 2. i 3. KZ-a/11 i kaznenog djela povrede djetetovih prava iz čl. 177. st. 2. KZ-a/11, kaznenog djela nametljivog ponašanja iz čl. 140. st. 2. KZ-a/ 11 i kaznenog djela nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih stvari iz čl. 331. st. 2. KZ-a/1. (10. 7. 2014.)

Okrivljenika se tereti da je od 1998. do 2010. u Zagrebu i u Slunju, svoju suprugu u više navrata, uporabom sile i na osobito ponižavajući način prisilio na spolne odnošaje i s njime izjednačene spolne radnje. Tereti ga se da je od 2000. do 18. veljače 2014., u Zagrebu i Slunju, sustavno i bez stvarnog povoda, svojoj supruzi u nazočnosti maloljetne i punoljetne djece, ozbiljno prijetio da će je usmrtiti i teško tjelesno povrijediti, grubo je pritom vrijeđajući i omalovažavajući. Ujedno, tereti ga se da je kao roditelj grubo zanemario svoju dužnost podizanja, odgoja i obrazovanja djece te zlostavljao dijete i prisiljavao ga na rad koji ne odgovara njegovoj životnoj dobi čime je u duljem razdoblju izravno ugrozio pravilan odgoj i psihičko-fizički razvoj svoje malodobne djece. Tereti ga se i da je od 1. siječnja 2013. pa sve do 17.veljače 2014., na području Zagreba, svoju suprugu ustrajno pratio, kontrolirao i slijedio skrivajući se kako ga ne bi vidjela što je kod nje izazvalo nelagodu, uznemirenost i zabrinutost da bi joj mogao naudit. Okrivljeniku se stavlja na teret da je 4. ožujka 2014. u svom osobnom automobilu te u obiteljskoj kući i drugim prostorijama u Slunju, neovlašteno posjedovao veće količine vatrenog oružja, streljiva, eksplozivnih tvari i njihovih sastavnih dijelova. 
U optužnici je predloženo produljenje istražnog zatvora protiv okrivljenika iz razloga zbog kojih je i određen odnosno zbog opasnosti od ponavljanja djela.