Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv 46-godišnjaka zbog kaznenih djela protiv gospodarstva i krivotvorenja isprave

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je 3. rujna podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1973.) zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz članka 246. st. 1. i 2. Kaznenog zakona i kaznenog djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave iz članka 279. stavka 1. i 2. KZ-a. (10. 9. 2019.)
Okrivljenika se tereti da je od 14. lipnja 2012. do 2. svibnja 2017. u svojstvu vlasnika i direktora jednog trgovačkog društva sa sjedištem u Zagrebu, na temelju ugovora o vođenju poslovnih knjiga i pružanja financijskih usluga sklopljenim 1. siječnja 2012. s jednom kulturno-umjetničkom udrugom sa sjedištem u Zagrebu, ovlašten za obavljanje platnog prometa po transakcijskim računima te udruge u dvije banke u Zagrebu, postupao u nakani da tom trgovačkom društvu i jednoj zaposlenici pribavi znatniju nepripadnu dobit.
Okrivljenik je, tereti ga se, bez ikakve poslovne osnove sa računa udruge putem Internet bankarstva isplaćivao različite novčane iznose na transakcijski račun društva (ukupni iznos od 252.090,00 kuna) te na tekući račun zaposlenice u deset navrata isplatio iznose od po dvije tisuće kuna (ukupno 20.000,00 kuna) lažno navodeći da se radi o plaćanju računa, posudbama i materijalnim troškovima. Navedene isplate je, tereti ga se, u poslovnim knjigama vođenim za udrugu odnosno salda-kontima i dnevnicima knjiženja, evidentirao kao realizirane poslovne odnose, pa je na opisani način za to društvo i zaposlenicu pribavio protupravnu imovinsku korist u naznačenim iznosima oštetivši udrugu za ukupan iznos od 272.090,00 kuna.