Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Doneseno rješenje o provođenju istragu protiv 57-godišnjaka

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1960.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela  zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz članka 246. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona i kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti iz članka 291. stavak 1. Kaznenog zakona. (10. 11. 2017.)

Postoji osnovana sumnja da je okrivljenik tijekom 2004. godine, u svojstvu generalnog direktora jednog trgovačkog društva sa sjedištem u Zagrebu; u nakani da na štetu tog trgovačkog društva  pribavi znatnu imovinsku korist drugom trgovačkom društvu iz Zagreba; 1. travnja 2004. zaključio u ime prvog trgovačkog društva s drugim trgovačkim društvom ugovor o poslovnoj suradnji na području promidžbenih aktivnosti. Na temelju tog ugovora drugo trgovačko društvo  ispostavilo je račun od 6. prosinca 2007. za usluge u iznosu od 191.900,00 kuna bez PDV iako usluge nisu obavljene, a okrivljenik je račun priznao i odobrio znajući da usluge po tom računu nikada nisu obavljene te da je prilikom ispostavljanja navedenog računa vrijednost tih usluga višestruko uvećana u odnosu na cijenu koja je tada bila na tržištu u Republici Hrvatskoj. Okrivljenika se tereti da je znao i da je za navedenu uslugu drugo trgovačko društvo platilo trećem trgovačkom društvu, također iz Zagreba, cijenu od 19.875,00 kuna bez PDV-a.
Na temelju priznanja i okrivljenikova odobrenja tog računa, prvo trgovačko društvo isplatilo je drugom trgovačkom društvu  iznos od 234.118 kuna s PDV-om, pa je okrivljenik na takav način drugom trgovačkom društvu pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu od 234.118,00  kuna i to na štetu prvog trgovačkog društva.

Okrivljenika se tereti i da je tijekom prosinca 2007. godine, u istom svojstvu kao i prethodno; u nakani da istom trgovačkom društvu omogući nepripadno dobivanje poslova izravnim ugovaranjem suprotno odredbi članka  5. Uredbe Vlade Republike Hrvatske o postupku nabave roba, radova i usluga male vrijednosti; tijekom prosinca 2007. godine dao suglasnost na naloge za nabavu poslovnih darova prema ponudi drugog trgovačkog društva u ukupnoj vrijednosti iznad 20.000,00 kuna izravnim ugovaranjem s jednim ponuditeljem i drugim trgovačkim društvom, iako je bio svjestan da prethodno nije provedeno javno prikupljanje ponuda niti ograničeno prikupljanje ponuda kako je to propisano citiranom uredbom. Drugo trgovačko društvo je, od 21. prosinca 2007. do 28. prosinca 2007., ispostavilo račune za isporuku  poslovnih darova u ukupnom iznosu od 91.198,66 kuna, koje je prvo trgovačko društvo platilo, čime je drugo trgovačko društvo privilegirao na tržištu javnih sredstava i time mu pribavio nepripadnu korist u iznosu od 91.198,66 kuna.