Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv dvojice okrivljenika zbog neovlaštene proizvodnje i prometa drogama

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je podiglo pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana (1971. i 1968.) zbog počinjenja kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama iz članka 190. stavak 2. Kaznenog zakona. (11. 3. 2015.)
Okrivljenike se tereti da su od prosinca 2013. do prosinca 2014. godine, u obiteljskoj kući u vlasništvu drugookrivljenika u Zagrebu, postavili sustav za osvjetljavanje, navodnjavanje, filtriranje i cirkulaciju zraka stvorivši tako uvjete za kontrolirani uzgoj biljke konoplje koju su po sazrijevanju pripremali za daljnju preprodaju na ilegalnom narko tržištu. Tereti ih se da su u obiteljskoj kući prvookrivljenika skladištili i pakirali drogu marihuana te su se dogovorili da se deset kilograma droge marihuana preveze za potrebe narkotržišta u Republici Austriji za što su angažirali osobu koja je tu drogu prenosila u osobnoj prtljazi autobusnom linijom Zagreb-Beč. Slovenski policijski službenici su 8. prosinca 2014., tijekom granične kontrole na graničnom prijelazu Macelj- Grušovje, uhitili tu osobu.
Ujedno, prvookrivljenik je 8. prosinca 2014. Zagrebu zatečen u posjedu više od četiri kilograma marihuane koja je bila pakirana u više paketa u količinama pogodnim za daljnju preprodaju, a pohranio ju je u svojoj obiteljskoj kući i u svom osobnom vozilu. Kod prvookrivljenika je pronađena i digitalna vaga te novčani iznos od 65.000,00 kuna i više od 3.000,00 eura. Kod drugookrivljenika je pronađeno više od šest kilograma droge marihuana pakirane u pakete pogodne za daljnju preprodaju te oko šest kilograma sasušenog lišća i cvjetnih vrhova kao i veća količina stabljika i sadnica konoplje tipa droga marihuana. Pronađena je i digitalna vaga, stroj za vakumiranje, električni termometri,  kao i sustav za osvjetljavanje, ventilaciju i filtriranje zraka.
Protiv obojice okrivljenika ovo državno odvjetništvo je predložilo Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu produljenje istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 3. ZKP-a).