Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Donijeto rješenje o provođenju istrage protiv 53-godišnjaka

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je donijelo rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1962.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela prijevare iz članka 230. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona i krivotvorenja iz članka 278. stavak 1. i 3. Kaznenog zakona. (11. 7. 2015.)

Postoji osnovana sumnja da je okrivljenik tijekom svibnja pa do srpnja 2015. godine; u Zagrebu i drugim gradovima i općinama u Republici Hrvatskoj; prethodno na računalu koristeći memorandum ureda jedne institucije sastavio neistiniti dopis s naznakom "Molba za donaciju za operaciju glave A. R." u kojem je naveo da taj ured traži donaciju za operaciju glave djeteta A. R. koja će joj hitno spasiti život. Nakon toga je, osnovano se sumnja; iako svjestan da se radi o lažnom dokumentu i da taj ured ne skuplja novčanu pomoć za A. R. te da, u molbi naznačen broj računa za uplatu, pripada njegovoj rođakinji od koje je prethodno zatražio da mu dopusti koristiti se njezinim tekućim računom; telefonom nazivao fizičke osobe, odgovorne osobe trgovačkih društava te načelnike i gradonačelnike općina i gradova u Republici Hrvatskoj predstavljajući im se kao djelatnik ureda te jedne institucije i zatražio od njih da ga osobno prime na sastanak, nakon čega bi im predao navedeni neoriginalno sastavljeni dopis i lažno predočio da obilazi pravne i fizičke osobe te sakuplja donacije za A. R., pa oni mogu uplatiti novčani iznos po vlastitom nahođenju. Na ovakav način se osnovano sumnja; budući da su institucije i druge pravne osobe uplaćivale određene iznose jer su bile dovedene u zabludu; osumnjičenik okoristio za ukupan iznos 63.921,03 kune.
Nakon što je državni odvjetnik ispitao osumnjičenika, sucu istrage je podnesen prijedlog za određivanje istražnog zatvora temeljem odredbe članka 123. stavak 1. točka 3. ZKP-a kojeg je sudac istrage usvojio.