Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podnijeta žalba na oslobađajuću presudu

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je, sredinom srpnja, podnijelo žalbu na prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Zagrebu kojom su trojica okrivljenika (1968., 1965. i 1963.) oslobođeni od optužbe za počinjenje kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 120. st. 1. OKZ-a RH. (11. 8. 2015.)

U prvostupanjskoj presudi okrivljenici su oslobođeni optužbe da su 16. listopada 1991. u Graboštanima; sa još četiri nepoznata pripadnika srpske paravojske; prisilno odveli V. L. na način da su mu svezali ruke žicom i odvezli ga u komandu tzv. "SAO Krajine" u Gornji Hrastovac, gdje su ga ispitivali i prilikom ispitivanja fizički i psihički zlostavljali. Oštećeni je potom 17. listopada 1991. odvezen u predio zvan Parlogi gdje su mu kundacima pušaka i nogama obuvenim u čizme nanijeli otvorene prijelome obiju potkoljenica i glave, a potom su ga usmrtili s više hitaca iz vatrenog oružja.

Žalba je uložena zbog bitne povrede odredaba kaznenog postupka te zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja. U žalbi je predloženo da Vrhovni sud Republike Hrvatske pobijanu presudu ukine i predmet vrati prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje.