Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Donijeto rješenje o provođenju pripremnog postupka prema maloljetniku

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je donijelo rješenje o provođenju pripremnog postupka prema maloljetniku zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo neovlaštene uporabe tuđe pokretne stvari iz čl. 234. st. 1. Kaznenog zakona, kaznenog djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu iz čl. 227. st. 1. i 4. KZ-a i kaznenog djela nepružanje pomoći iz čl. 123. st. 2. KZ-a te sve u svezi s člankom 51. KZ-a. (12. 1. 2015.)
Postoji osnovana sumnja da je maloljetni osumnjičenik iza 20,00 sati 10. siječnja 2015. u Donjoj Stubici bez znanja vlasnika stavio u pogon otključani osobni automobil marke Fiat te da je oko 21,30 sati na Topličkoj cesti propustio brzinu kretanja automobila prilagoditi osobinama i stanju ceste te vidljivosti pri čemu je prouzročio prometnu nesreću odnosno na nogostupu van lijevog ruba kolnika prednjim dijelom automobila udario u betonski stup dvorišne ograde, a zatim u dvoje pješaka. U prometnoj nesreći je hrvatska državljanka (1982.) smrtno stradala na mjestu nesreće dok je hrvatski državljanin (1981.) zadobio teške i po život opasne tjelesne ozljede, a osnovano se sumnja da se maloljetni osumnjičenik nije zaustavio kako bi pružio pomoć ozlijeđenoj osobi već se udaljio s mjesta nesreće.
Maloljetni osumnjičenik je ispitan po sucu za mladež Općinskog kaznenog suda u Zagrebu te mu je, po prijedlogu ovog državnog odvjetništva, određen istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (čl. 123. stavak 1. točka 3. ZKP-a).