Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv trojice okrivljenika zbog nekoliko kaznenih djela

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je 5. travnja podiglo optužnicu protiv trojice hrvatskih državljana (1973., 1972. i 1981.) zbog počinjenja kaznenog djela razbojništva iz članka 230. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona, kaznenog djela neovlaštene uporabe tuđe pokretne stvari iz članka 234. stavak 2. KZ-a i kaznenog djela krivotvorenja isprave iz članka 278. stavak 1. i 3. KZ-a za koje se tereti samo drugookrivljenika. (12. 4. 2017.)

Tereti ih se da su 12. studenog 2016. u 19,40 sati; zajedno i po prethodnom dogovoru; nakon što je prvookrivljenik ostao u osobnom vozilu kako bi pazio da netko ne naiđe, drugookrivljenik i trećeokrivljenik (koristili pogodnosti vikend izlazaka tijekom izvršenja zatvorskih kazni u jednom zatvoru) maskirani ušli u trgovinu u Zagrebu. Drugookrivljenika se tereti da je uperio pištolj u djelatnicu te zatražio da mu preda novac i ključ od sefa na što se ona u strahu za svoj život, zajedno s drugookrivljenikom, uputila do pomoćne prostorije trgovine u kojoj je bio sef, otvorila ga i predala mu vrećicu s novcem. Tada je u pomoćnu prostoriju došao trećeokrivljenik i naredio djelatnici da otvori i blagajnu, što je ona učinila te je trećeokrivljenik iz blagajne uzeo novac, a drugookrivljenik je istovremeno sam iz sefa uzeo još novca. Obojica okrivljenika su potom izašla iz trgovine i osobnim automobilom, u kojem ih je čekao prvookrivljenik, odvezli se odnoseći otuđeni novac u iznosu od oko 11.790,00 kuna.
Trojicu okrivljenika tereti se i da su neutvrđenog dana u listopadu 2016. godine u Zagrebu, na Fallerovom šetalištu, podesnim alatom otključali vrata osobnog automobila marke Fiat Uno u vlasništvu jednog građanina te ga stavili u pogon i njime se odvezli, a kasnije su ga iskoristili za počinjenje prethodno opisanog razbojništva.
Drugookrivljenika se tereti da je točno neutvrđenog dana tijekom 2016. godine radi uporabe nabavio lažne javne isprave sa svojom fotografijom i to osobnu iskaznicu i vozačku dozvolu koje su glasile na drugo ime i sadržavale druge osobne podatke.

U optužnici je predloženo produljenje istražnog zatvora protiv prvookrivljenika zbog opasnosti od ponavljanja djela, dok se drugookrivljenik i trećeokrivljenik nalaze u zatvoru na izdržavanju zatvorskih kazni.