Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv pet osoba zbog kaznenih djela protiv službene dužnosti

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je podiglo optužnicu protiv trojice hrvatskih državljana (1946., 1989. i 1991.), jedne hrvatske državljanke (1950.) i jednog državljanina Novog Zelanda (1955.), kojom se prvookrivljenika tereti za počinjenje dva kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1., 3. i 4. KZ-a, dok se ostale okrivljene tereti za počinjenje kaznenog djela pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1., 3. i 4. u svezi čl. 38. KZ-a. (13. 5. 2013.)

Prvookrivljenika se tereti da je tijekom 2009. i 2010. godine u Zagrebu i Koprivničkom Ivancu, kao jedan od direktora trgovačkog društva iz Koprivničkog Ivanca sa sjedištem u Zagrebu; u nakani da sebi i svojim sinovima (drugookrivljenik i trećeokrivljenik) pribavi znatnu materijalnu korist; bez suglasnosti Skupštine društva i bez znanja suvlasnika, sklopio sa petookrivljenikom fiktivni Ugovor o obavljanju konzultantskih usluga, temeljem kojeg ugovora je navedeno društvo isplatilo petookrivljeniku iznos od 949.907,83 eura, od kojih novaca je dio prvookrivljenik podigao sa računa petookrivljenika u vrijednosti od 601.000,00 eura, temeljem dane mu punomoći od petookrivljenika, i utrošio ih za kupnju stana u Zagrebu u korist i na ime svojih okrivljenih sinova.
Sukladno međusobnom dogovoru, okrivljeni sinovi su sa petookrivljenikom sklopili Ugovor o najmu stana, a potom je prvookrivljenik, kao direktor društva, zaključio ugovor o podnajmu stana s petookrivljenikom, iako društvu nije trebao takav stan, a stan su u privatne svrhe koristila prva trojica okrivljenika. Ž
Ujedno, prvookrivljenika se tereti da je bez ikakvog pravnog osnova nalagao da se s računa društva isplaćuju rani novčani iznosi na citirani račun petookrivljenika te da je na teret društva kupovao opremu i uređivao ranije navedeni privatni stan u Zagrebu, kupovao različite odjevne predmete i obuću, kozmetiku i slično, servisne usluge, troškove privatnih putovanja i troškove ugostiteljskih usluga.
Na opisane načine, prvookrivljenik je za sebe i za drugog i trećeg okrivljenika ostvario korist u iznosu od 8,461.540,34 kn.
Prvu dvojicu okrivljenika se tereti da su 24. prosinca 2010. u Zagrebu, prvookrivljenik u svojstvu direktora navedenog društva, bez suglasnosti Skupštine i suvlasnika društva, sa drugookrivljenikom sklopio Ugovor o radu, iako stvarne potrebe za njegovim zapošljavanjem nije bilo niti je on obavljao ikakav posao za to društvo, temeljem kojeg ugovora je drugookrivljeniku isplaćeno ukupno 93.179,86 kn, omogućeno korištenje službenog osobnog automobila, mobitela i računala, čime je društvo oštećeno za iznos od 119.543,79 kn.