Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Ispitana dvojica osumnjičenika i predloženo određivanje istražnog zatvora

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu ispitalo je dvojicu hrvatskih državljana (1978. i 1993.) zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo protiv opće sigurnosti dovođenjem u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz članka 215. stavka 1. Kaznenog zakona. (13. 12. 2018.)

Osnovano se sumnja da su se dvojica osumnjičenika 7. studenog 2018. oko 18,00 sati dovezli motociklom bez registracijske oznake, kojim je upravljao drugoosumnjičenik, do parkirališta u Zagrebu, odnosno do parkiranog osobnog automobila njemačkih registracijskih oznaka uz koje je bilo parkirano više vozila. Prvoosumnjičenik je potom, svjestan da time može oštetiti navedeni automobil, kao i vozila parkirana u neposrednoj blizini te pristajući na mogućnost nastupa opisanih posljedica, na poklopac motornog prostora stavio platneni ruksak koji je zapalio otvorenim plamenom uz uporabu zapaljive tekućine kao ubrzivača požara. Požar se proširio po poklopcu motornog prostora i po prednjoj strani vozila, a daljnje širenje požara spriječeno je intervencijom gostiju iz obližnjeg ugostiteljskog objekta i intervencijom Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba. Uslijed navedenog je, osnovano se sumnja, na osobnom automobilu marke njemačkih registarskih oznaka nastala šteta veća od 300.000,00 kuna.
Sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu podnesen je prijedlog da se protiv osumnjičenika odredi istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (čl. 123. st. 1. t. 3. Zakona o kaznenom postupku). Sudac istrage prihvatio je prijedlog i protiv obojice osumnjičenika odredio istražni zatvor kako je i predloženo.