Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Određen istražni zatvor protiv 54-godišnjaka zbog kaznenih djela protiv opće sigurnosti

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv hrvatskog državljanina (1959.) zbog osnova sumnje na počinjenje dva kaznena djela dovođenja u opasnost ljudi imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz članka 215. stavka 1. Kaznenog zakona, ocjenjujući da su se stekli uvjeti za određivanje istražnog zatvora prema osumnjičeniku temeljem zakonskih osnova opasnosti od bijega, opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela. (14. 1. 2013.)

Postoji osnova sumnje da je osumnjičenik postavio dvije prethodno izrađene improvizirane eksplozivne naprave na području grada Zagreba, i to prvu 9. siječnja 2013. na sjevernom željezničkom kolosijeku pruge Zagreb-Varaždin, koja je eksplodirala oko 03,45 sati te drugu u noći 10./11. siječnja 2013. na autobusnom stajalištu u Aleji Bologne nasuprot križanja s Gospodskom ulicom, uslijed čega je došlo do veće materijalne štete društvima "HŽ Cargo", "HŽ Infrastruktura" i Gradu Zagrebu te ugrožavanja života i tjelesnog integriteta većeg broja osoba.
Sudac istrage u cijelosti je prihvatio prijedlog ovog županijskog državnog odvjetništva te osumnjičeniku odredio istražni zatvor po sve tri predložene osnove.