Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv 63-godišnjaka zbog dva kaznena djela protiv gospodarstva

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1952.) zbog počinjenja dva kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz članka 246. stavak 2. Kaznenog zakona u svezi s člankom 5. stavak 1. točka 13. Zakona o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenog djela iz procesa pretvorbe i privatizacije. (14. 1. 2016.)

Okrivljenika se tereti da je kao fizička osoba zajedno s još jednom osobom (poslovni partner) 14. siječnja 1997. u Zagrebu sklopio ugovor o kupoprodaji nekretnina s dvjema prodavateljicama za kupnju nekretnine na adresi u Jurjevskoj ulici u Zagrebu, kojim se kao kupac obvezao, zajedno s tim poslovnim partnerom, isplatiti kupoprodajnu cijenu u iznosu od 3,600.000,00 DEM u više obroka zaključno sa svibnjem 1997. godine.
Kako bi pribavio potreban novčani iznos za kupnju nekretnine; u svojstvu vršitelja dužnosti direktora jednog trgovačkog društva iz Zagreba i direktora drugog društva sa sjedištem u Zagrebu na istoj adresi; okrivljenika se tereti da je, znajući da ne postoje nikakve kreditne obveze između ta dva trgovačka društva, zaključio ugovor o zajmu (14. siječnja 1997.) i aneks tog ugovora (20. svibnja 1997.) u ime prvog trgovačkog društva iz Zagreba kao zajmodavatelja te troje zajmoprimatelja (drugo trgovačko društvo, on osobno, poslovni partner) i to na novčani iznos od 2,025.200,00 DEM.
Potom je 22. svibnja 1997. zaključio u ime oba prethodno navedena trgovačka društva ugovor o ustupanju potraživanja kojim je prvo trgovačko društvo uputila svog dužnika (treće trgovačko društvo iz Zagreba) da umjesto prvom društvu dug od 7,082.495,21 kuna plati drugom trgovačkom društvu iako stvarnih dužničko-vjerovničkih odnosa između prvog i drugog trgovačkog društva nije bilo pa tako ni osnova za ustup potraživanja (cesija).
Nakon što je drugo trgovačko društvo primilo uplatu, istoga dana je, prema okrivljenikovom nalogu, uplatilo dio iznosa kupoprodajne cijene nekretnine koji je bio dužan uplatiti okrivljenik (iznos od 7,080.000,00 kn) na štedne knjižice dviju prodavateljica nekretnine. Okrivljenik je tako financijskim sredstvima prvog društva uplatio svoj udio za kupovinu navedene nekretnine čiji je postao vlasnik u polovičnom dijelu čime se okoristio za iznos od 7,080.000,00 kuna na štetu prvog trgovačkog društva. 

Okrivljenika se tereti da je 2. veljače 1996. u Zagrebu, u svojstvu vršitelja dužnosti direktora prvog društva iz Zagreb; s ciljem pribavljanja nepripadne imovinske koristi za tvrtku sa sjedištem na otocima Wallis i Futuna; na štetu financijske imovine prvog trgovačkog društva dao nalog za izvršenje doznake u inozemstvo u korist te tvrtke na iznos od 988.700,00 DEM. Okrivljenik je bio svjestan da prvo trgovačko društvo nije bilo u poslovnom odnosu sa tom tvrtkom te da nema osnove za plaćanje zbog čega je u nalogu neistinito naveo da se doznaka obavlja na temelju navodnog računa za reprodukciju. Time je na štetu prvog trgovačkog društva trgovačkom društvu u inozemstvu pribavio nepripadajuću korist u iznosu od 3,648.303,00 kuna.

Okrivljenika se tereti da je oba opisana kaznena djela počinio na način da je iskoristio okolnost da je u to vrijeme još trajalo razdoblje mirne reintegracije tijekom koje se otežano nadzirala zakonitost raspolaganja imovinom gospodarskih subjekata u Republici Hrvatskoj.
S obzirom da je okrivljenik nedostupan pravosudnim tijelima Republike Hrvatske, u optužnici je predloženo suđenje u odsutnosti.