Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv devetero okrivljenika zbog dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom počinjenog iz mržnje

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je podiglo pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu optužnicu s prijedlogom za produljenje pritvora protiv hrvatskih državljana G. B. (1990.), M. B. (1989.), D. D. (1990.), B. Đ. (1990.), D. C. (1987.), M. L. (1990.), M. K. (1989.), A. T. (1992.) i A. M. (1993.) zbog počinjenja kaznenog djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine i sigurnosti prometa dovođenjem u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz čl. 263. st. 1. i 3. Kaznenog zakona u svezi s čl. 89. st. 36. KZ-a, odnosno okrivljenicima se stavlja na teret da su navedeno djelo počinili iz mržnje. (14. 2. 2011.)
Okrivljene se optužnicom tereti da su oko 13,05 sati 14. prosinca 2010. u Zagrebu, na raskrižju ulice SR Njemačke sa Avenijom Dubrovnik, zajedno sa tridesetak nepoznatih osoba; prilikom zaustavljanja autobusa u kojem je uz vozača i vođu puta bilo i trideset i devet putnika navijača grčkog nogometnog kluba "PAOK" iz Soluna; u cilju da ugroze tjelesni integritet putnika uslijed snažno izraženih netrpeljivosti prema navijačkoj skupini koja prati NK "PAOK" na dojavu nepoznate osobe istrčali iz pješačkog pothodnika u kojem su se prethodno skrivali. Tereti ih se da su zajedno s ostalima na autobus bacili više komada kamenja, odlomljenog betona i drvenih letvi različitih veličina razbivši više stakala. Potom su u autobus ubačene najmanje tri zapaljene baklje tzv. bengalke nakon kojih je autobus ispunjen gustim dimom, a potom je izbio i požar čije daljnje širenje su spriječili vatrogasci. U događaju su ozlijeđena četiri putnika iz autobusa, a na autobusu kao i na jednom osobnom automobilu koji se kretao iza njega nastupila je materijalna šteta.