Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Ispitan 24-godišnjak i određen istražni zatvor

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu ispitalo je hrvatskog državljanina (1992.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz članka 215. stavak 1. Kaznenog zakona. (14. 4. 2016.)

Postoji osnovana sumnja da osumnjičenik nije poduzeo mjere za sigurno držanje pasa iako svjestan da su njegovi psi pasmine belgijski ovčar (mužjak i ženka), registrirani na njega kao vlasnika, agresivni psi koji su skloni napadu na ljude jer je do tada u pet navrata kažnjen obveznim prekršajnim nalozima zbog neopreznog i držanja bez nadzora navedenih pasa u dvorištu kuće u Zagrebu koji su uslijed toga napali prolazeće građane.
Osnovano se sumnja da unatoč navedenom, 12. travnja 2016. oko 12,00 sati u Zagrebu, nije poduzeo mjere za sigurno držanje navedenih pasa koji su izašli iz dvorišta te je time uslijed tog propusta pristao da dovede u opasnost tjelesni integritet ljudi. Kada su navedeni psi izašli iz dvorišta kuće došli su do osnovne škole u Zagrebu, ušli u djelomično ograđeno dvorište gdje su se igrala djeca te je jedan od pasa srušio na tlo i ugrizao dvoje djece (2007. i 2008.), a daljnji napad pasa je spriječila učiteljica navedene osnovne škole. Kada su druga djeca zbog straha počela trčati prema školi, oba su psa dotrčala do djeteta (2003.), skočili na njega i ugrizli ga više puta dok nije uspio ustati i pobjeći u školu.
Nakon navedenih događaja osumnjičenik je došao na mjesto događaja automobilom zagrebačkih registracijskih oznaka kojim je odvezao jednog psa, dok su drugog psa policijski službenici zatekli u dvorištu navedene škole. 

Ovo državno odvjetništvo je predložilo sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku) što je sudac istrage prihvatio i odredio istražni zatvor.