Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv 53-godišnjaka zbog prijevare i krivotvorenja isprave

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podignulo je optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1962.) zbog počinjenja kaznenog djela prijevare iz članka 236. stavak 1. Kaznenog zakona i kaznenog djela krivotvorenja isprave iz članka 278. stavak 1. i 3. KZ-a. (14. 10. 2015.)

Okrivljenika se tereti da je od 2. lipnja do 10. srpnja 2015. u Zagrebu i više drugih gradova na području Republike Hrvatske počinio kazneno djelo prijevare nakon što je prethodno, koristeći memorandum i krivotvoreni pečat Ureda Predsjednika Republike Hrvatske, sastavio neistinit dopis u kojem je naveo da Ured Predsjednika traži donaciju za operaciju glave životno ugrožene djevojčice (1999.) te naveo i broj računa u banci na koji se donacije mogu uplatiti, a koji pripada njegovoj sestri.
Tereti ga se da je, predstavljajući se kao djelatnik Ureda Predsjednice, ugovorio sastanak u više trgovačkih društava te općina i gradova u Republici Hrvatskoj, a potom odgovornim osobama u tim društvima odnosno načelnicima i gradonačelnicima predavao navedeni neoriginalno sastavljeni dopis i lažno predočavao da sakuplja donacije, na što su mu oni povjerovali i na naznačeni broj računa uplaćivali različite novčane iznose. Okrivljenik je zatim na bankomatu podizao novac s računa čime se protupravno okoristio za 56.221,03 kuna.

Protiv okrivljenika je produljen istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela (čl. 123. st. 1. toč. 3. Zakona o kaznenom postupku).