Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv desetorice hrvatskih državljana zbog počinjenja više kaznenih djela

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je podnijelo Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu optužnicu protiv desetorice hrvatskih državljana (1978., 1982., 1976., 1978., 1986., 1981., 1957., 1972., 1987. i 1983.) zbog počinjenja više kaznenih djela prijevare iz čl. 236. st. 2. Kaznenog zakona, krivotvorenja isprava iz čl. 278. st. 1. KZ-a i kaznenih djela ovjeravanja neistinitog sadržaja iz čl. 281. st. 1. KZ-a počinjenih na štetu četiri trgovačka društva. (14. 11. 2014.)
Okrivljenike se optužnicom tereti da su od travnja do kolovoza 2014. godine dogovorili način pribavljanja nepripadne materijalne koristi tako da su uporabom neoriginalne dokumentacije i obmanjivanjem javnih bilježnika i djelatnika jednog suda ishodovali promjenu članova uprave-direktora u nekoliko trgovačkih društava. Okrivljenici su pribavili lažnu dokumentaciju na kojoj je bilo navedeno da se dotadašnji direktori društava opozivaju te da se neki od okrivljenika imenuju kao direktori društava, a zatim su takvu neistinitu dokumentaciju predavali u javnobilježničkim uredima zajedno sa zahtjevima za promjenom direktora u trgovačkim društvima i potpisivali se kao novoovlaštene osobe na prijave za upis u sudski registar. Javnobilježnički službenici su ne sumnjajući u takvu dokumentaciju obavili potrebne ovjere te potom takvu dokumentaciju predavali na sud koji je također ne sumnjajući u vjerodostojnost dokumentacije izdavao rješenja o promjeni članova uprave-direktora. Okrivljenici su zatim kao ovlaštene odgovorne osobe trgovačkih društava deponirali svoje potpise u bankama i nalagali isplatu gotovinskih sredstava sa žiro-računa društava.
Okrivljenike se tereti da su si na taj način pribavili protupravnu imovinsku korist u iznosu većem od 2,000.000,00 kuna, i time oštetili trgovačka društva, dok su u pribavljanju daljnje imovinske koristi u iznosu od također 2,000.000,00 kuna spriječeni otkrivanjem kaznenih djela.  
Protiv dvojice okrivljenika sud je produljio istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (čl. 123. stavak 1. toč. 3. ZKP-a), dok je protiv jednog od okrivljenika istražni zatvor produljen zbog opasnosti od bijega (čl. 123. stavak 1. toč. 1. ZKP-a).