Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Ispitan 59-godišnjak i određen istražni zatvor

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je 11. studenog 2016. ispitalo hrvatskog državljanina (1957.) zbog osnovane sumnje da je počinio kaznena djela ostavljanje u teškom položaju bliske osobe iz članka 171. Kaznenog zakona i povrede mira pokojnika iz članka 332. stavak 2. KZ-a na štetu svoje pokojne majke (1925.) te kazneno djelo krivotvorenja isprave iz članka 278. stavak 3. u vezi stavka 1. KZ-a. (14. 11. 2016.)

Postoji osnovana sumnja da 59-godišnji osumnjičenik od 27. rujna 2012. do točno neutvrđenog dana i mjeseca krajem 2012. godine, u stanu u kojem je živio sa svojom majkom (1925.) u Zagrebu, nije joj osigurao adekvatnu medicinsku i drugu skrb te se nije brinuo o njezinim osnovnim biološkim, higijenskim i prehrambenim potrebama. Osnovano se sumnja da je postupio na opisani način iako je bio svjestan da je njegova majka nakon otpusta iz bolnice na kućnu njegu, nepokretna i nije se sposobna brinuti o sebi te je kao takva u potpunosti ovisna o njegovoj skrbi i brizi, kao i da je bio svjestan da se kao njezin jedini sin dužan o njoj brinuti i pružiti joj adekvatnu skrb.
Nakon što je njegova majka preminula točno neutvrđenog dana krajem 2012. godine, osnovano se sumnja da je ostavio njezino mrtvo tijelo u krevetu spavaće sobe, a vrata sobe zaključao te ih zaključane dodatno osigurao lokotom. Osumnjičeni 59-godišnjak je od tada pa nadalje nastavio koristiti druge dijelove stana za stanovanje sve do 10. studenog 2016. kada su mrtvo tijelo njegove pokojne majke u stanu otkrili policijski službenici VII. policijske postaje Policijske uprave zagrebačke.
Osnovano se sumnja i da je radi prikrivanja; u cilju obmane vezano uz činjenicu smrti svoje majke; na temelju originalnog smrtnog lista svog pokojnog oca izradio neoriginalni smrtni list sa podacima svoje pokojne majke iz kojeg proizlazi da je majka preminula 16. prosinca 2012., te ga predočio policijskim službenicima navedene policijske postaje na njihovo traženje.

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu predložilo je određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenika zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (čl. 123. st. 1. toč. 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku) što je sudac istrage prihvatio i 12. studenog 2016. odredio istražni zatvor.