Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv dvojice okrivljenika zbog izazivanja prometne nesreće

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je podiglo optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana, i to protiv prvookrivljenika (1958.) zbog počinjenja kaznenog djela izazivanja prometne nesreće iz čl. 272. st. 2. i 4. Kaznenog zakona te protiv drugookrivljenika (1987.) zbog počinjenja kaznenog djela izazivanja prometne nesreće iz čl. 272. st. 1. i 3. KZ-a. (15. 2. 2013.)

Optužnicom se prvookrivljenika tereti da je u jutarnjim satima 4. prosinca 2012. upravljao teretnim vozilom istočnom kolničkom trakom Ulice Svetice u smjeru sjevera i, olako smatrajući da do štetnih posljedica neće doći, dolaskom do kbr. 26c započeo skretanje u lijevo prešavši prednjim lijevim dijelom vozila na zapadnu polovicu kolnika, a da pritom nije propustio sva vozila koja su dolazeći iz suprotnog smjera zadržavali smjer kretanja.
Tom je prilikom drugookrivljenik upravljao osobnim vozilom zapadnom kolničkom trakom Ulice Svetice u smjeru juga te je, pristajući na sve posljedice koje takva vožnja može izazvati, u naseljenom mjestu vozio brzinom većom od dopuštene (86,3 km/sat) i dolaskom do kbr. 26c (gdje je prvookrivljeni započeo skretanje u lijevo) u izbjegavanju tog vozila skrenuo u desno i izgubio nadzor nad svojim vozilom prešavši na istočnu polovinu kolnika. Tereti ga se da je u nekontroliranom kretanju u zanošenju u desno naletio na rubni kamen na zapadnoj strani kolnika i prešao na nogostup naletjevši na pet metalnih stupića, PVC kontejner za smeće, a potom na dvojicu pješaka koji su se kretali nogostupom i pritom zadobili višestruke i po život opasne ozljede od kojih su preminuli na mjestu nesreće.
Protiv drugookrivljenika je u optužnici predloženo produljenje istražnog zatvora po zakonskoj osnovi iz čl. 123. st. 1. točke 3. Zakona o kaznenom postupku zbog opasnosti od ponavljanja djela.