Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv 48-godišnjaka zbog zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1965.) zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. st. 1. alineja  2. i 5. i st. 2. Kaznenog zakona (KZ/97). (15. 4. 2013.)
Okrivljenika se tereti da je od 19. prosinca 2008. do 31. prosinca 2009. u Zagrebu, kao direktor trgovačkog društva iz Zagreba; u nakani pribavljanja znatne materijalne koristi tom trgovačkom društvu; s jednim ministarstvom sklopio ugovor o dodjeli sredstava kojim je ugovoreno da će odobrena poticajna namjenska sredstva trgovačko društvo koristiti za projekte određene ugovorom o dodjeli sredstava, te u slučaju nenamjenskog korištenja vratiti ministarstvu ukupan iznos odobrenih sredstava po svim projektima.
Nakon što je ministarstvo, sukladno ugovoru, 19. prosinca 2008. doznačilo trgovačkom društvu ukupan iznos od 5.936.437,12 kuna, tereti ga se da je dobiveni novac koristio za tekuće poslovanje društva suprotno sklopljenom ugovoru i prijavljenoj namjeri pribavljanja strojeva, opreme i softwera, pri čemu je u svrhu prikrivanja nenamjenskog trošenja sredstava navedenom ministarstvu podnio izvješće o provedbi prijavljenih projekata, u kojem je neistinito naveo da su sredstva korištena u ugovorenu namjenu.
Opisanim postupanjem je trgovačkom društvu pribavio nepripadnu dobit u iznosu od 5.259.313,63 kuna na štetu državnog proračuna.