Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Donijeto rješenje o provođenju istrage protiv četvorice okrivljenika

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv trojice državljana Republike Srbije (1959., 1963. i 1972.) i jednog državljanina Republike Hrvatske (1942.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 120. stavak 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske. (15. 6. 2015.)

Postoji osnovana sumnja da su točno neutvrđenog dana polovicom listopada 1991. godine u Glinskom Novom Selu; za vrijeme trajanja oružanog sukoba između oružanih snaga Republike Hrvatske s jedne i JNA i srpskih paravojnih formacija s druge strane; protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata po zapovijedi komadanta Teritorijalne obrane Glina da usmrte preostalo civilno stanovništvo navedenog mjesta, zajedno s drugim okrivljenicima, došli u Glinsko Novo Selo gdje su se rasporedili po mjestu, istjerali civile iz kuća i okupili ih kod trafo stanice u središtu mjesta, nakon čega su žene zatvorili u drvenu kuću na koju su ispalili ručni raketni bacač, dok su u muškarce i jednu žensku osobu pucali iz svog osobnog naoružanja. Na opisani način su usmrtili 32-oje civila.
Ovo državno odvjetništvo je predložilo sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu određivanje istražnog zatvora protiv hrvatskog državljanina, koji je uhićen i ispitan, temeljem čl. 123. st. t. 4. Zakona o kaznenom postupku, a protiv trojice državljana Srbije temeljem čl. 123. st. 1. t. 1. ZKP-a. Istražni sudac je rješenjem odredio istražni zatvor temeljem predloženih osnova.
Donijeto rješenje o provođenju istrage protiv četvero okrivljenika predstavlja proširenje već postojeće istrage koja je pokrenuta 2. lipnja 2014. protiv osam okrivljenika.