Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Ispitan 35-godišnjak, doneseno rješenje o provođenju istrage i predloženo određivanje istražnog zatvora

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu zaprimilo je kaznenu prijavu nadležne policijske postaje Policijske uprave zagrebačke protiv hrvatskog državljanina (1984.) zbog osnova sumnje na počinjenje kaznenog djela izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu iz članka 227. stavak 1. i 3. Kaznenog zakona, te je po primitku kaznene prijave, ovo državno odvjetništvo danas provelo dokaznu radnju ispitivanja okrivljenika (1984.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio navedeno kazneno djelo iz članka 227. stavak 1. i 3. Kaznenog zakona. (15. 7. 2019.)

Postoji osnovana sumnja da je okrivljenik 11. srpnja 2019. oko 12,43 sati u mjestu Sveta Helena, upravljao osobnim automobilom izlaznom prometnom trakom broj 4 autoceste A4 iz smjera sjevera prema jugu, te postupio protivno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama na način da je pod utjecajem droga i lijekova kretao se brzinom većom od dopuštene koja je na tom dijelu prometnim znakom ograničena na 50 km/h, te uslijed takvog stanja nesposoban za sigurnu vožnju nije smanjivao brzinu kretanja i nije zaustavio vozilo ispred naplatne postaje autoceste na prometni znak "zabrana prolaska bez zaustavljanja–cestarina" te je u nastavku vožnje prevelikom i nedopuštenom brzinom, ne poduzevši niti jednu radnju kako bi zaustavio svoje vozilo i izbjegao nalet na vozila koja su se usporeno kretala pred naplatnom postajom naletio na vozilo ispred sebe. Osnovano se sumnja da je takvim svojim postupanjem prouzročio prometnu nesreću u kojoj su dvije odrasle osobe i jedno dijete zadobili osobito teške tjelesne ozljede.
Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv okrivljenika zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu iz članka 227. stavak 1. i 3. Kaznenog zakona.
Ovo je državno odvjetništvo, nakon ispitivanja okrivljenika, podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu prijedlog za određivanjem istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku). Sudac istrage prihvatio je prijedlog državnog odvjetništva i odredio okrivljeniku istražni zatvor po traženoj osnovi.