Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv petorice okrivljenika

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je, na temelju kaznenih prijava Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija i PNUSKOK-a, donijelo rješenje o provođenju istrage protiv petorice hrvatskih državljana (1970., 1977., 1981., 1981., 1959.), te ih je ispitalo, zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, utaje poreza ili carine te pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju i utaji poreza ili carine, iz članaka 246. i 256. Kaznenog zakona. (15. 12. 2016.)

Osnovano se sumnja da je prvookrivljenik kao osnivač i stvarni voditelj poslova jednog trgovačkog društva u Velikoj Britaniji te osnivač i odgovorna osoba trgovačkog društva u Zagrebu, od lipnja 2014. godine do travnja 2016. godine, u Zagrebu, s ostalim okrivljenicima, kao odgovornim osobama trgovačkih društava iz Zagreba, pojedinačno dogovarao da će njegova trgovačka društva njihovim društvima ispostavljati fiktivne račune za usluge koje stvarno nisu bile niti će biti obavljene.

Sukladno dogovorima, društva prvookrivljenika su u više navrata trgovačkim društvima ostalih okrivljenika ispostavljala fiktivne račune i drugu nevjerodostojnu dokumentaciju koju su oni potpisivali te su potom, na štetu trgovačkih društava u kojima su odgovorne osobe, nalagali plaćanje fiktivnih računa trgovačkom društvu prvookrivljenika.
Opisanim su plaćanjem bez stvarne pravne osnove i na temelju tako knjiženih nevjerodostojnih računa umanjivane osnovice za obračun poreza na dodanu vrijednost i poreza na dobit. Nakon plaćanja, osnovano se sumnja da je prvookrivljenik podizao uplaćene iznose te je, sukladno pojedinačnim dogovorima, dio zadržavao za sebe, a dio predavao okrivljenim odgovornim osobama trgovačkih društava.

Na opisani način okrivljenici su, na štetu trgovačkih društava, pribavili nepripadnu imovinsku korist od najmanje 2.917.000,00 kuna, a navedeni iznos su međusobno podijelili. Državni proračun Republike Hrvatske su, osnovano se sumnja, na ime neplaćenih poreza na dodanu vrijednost i poreza na dobit, oštetili za najmanje 616.000,00 kuna.