Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Doneseno rješenje o provođenju istrage i podnesen prijedlog za određivanje istražnog zatvora

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv pet osoba zasad nepoznatog državljanstva (1939., 1949., 1955., 1951., 1957.) i jednog državljanina Republike Hrvatske (1958.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela ubojstva predstavnika najviših državnih tijela u pokušaju iz članka 233. KZ-a RH u vezi s člankom 17. stavak 1. i 2. OKZ-a RH i kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 120. stavak 1. OKZ-a RH. (15. 12. 2017.)

Postoji osnovana sumnja da su šestorica osumnjičenih umirovljenih oficira JNA, 7. listopada 1991.; tijekom oružanog sukoba hrvatske vojske i JNA na području Republike Hrvatske; postupali prema ranije stvorenom planu zapovjednog vrha JNA u cilju da ugroze ustavom propisano državno i društveno uređenje i sigurnost Republike Hrvatske usmrćenjem tadašnjeg predsjednika Republike Hrvatske te znajući da će djelovanjem po gusto naseljenom centru Zagreba usmrtiti i druge osobe koje se zateknu u njegovoj blizini i prouzročiti velika razaranja objekata.

Osnovano se sumnja da je tog dana po zapovijedi prvoosumnjičenog generalmajora JNA i komandanta 5. Vazduhoplovnog korpusa RV i PVO JNA (ujedno i komandant Operativne grupe za borbeno komandovanje) drugoosumnjičeni pukovnik JNA i pomoćnik komandanta za vazduhoplovnu podršku u Komandi RV i PVO JNA došao helikopterom na aerodrom Udbina gdje se nalazio 105. lovačko bombarderski avijacijski puk RV i PVO JNA i sastao se s trećeosumnjičenim majorom JNA i načelnikom štaba i zamjenikom komandanta navedenog puka. Temeljem prvoosumnjičenikove zapovjedi, a u skladu s detaljnijom zapovijedi drugoosumnjičenog koji je ujedno upoznao trećeosumnjičenog da četvrtoosumnjičenik (kapetan I. klase JNA i referent 2. detašmana Kontraobavještajne grupe RV i PVO JNA) raspolaže obavještajnim podacima o prostorijama u kojima bi se trebao nalaziti tadašnji predsjednik Republike Hrvatske, trećeosumnjičenik je izdao zapovijed petoosumnjičenom kapetanu I. klase JNA i komandiru 249. lovačko bombarderske avijacijske eskadrile navedenoga 105. lba puka da kao pilot aviona "Supergaleb G-4" s četvrtoosumnjičenim kao kopilotom i šestoosumnjičenim kapetanom I klase JNA kao pilotom drugog aviona "Supergaleb G-4" izvrše bombardiranje i raketiranje Banskih dvora u Zagrebu, kao i objekata u neposrednoj blizini.

Temeljem izdane zapovijedi trojica posljednjih osumnjičenika su s dva aviona "Supergaleb G-4" istoga dana oko 15,00 sati doletjeli sa aerodroma Udbina do Zagreba gdje je petoosumnjičenik; prema uputama svoga kopilota (četvrtoosumnjičenik) avionskim bombama MK-82 izvršio bombardiranje prostorija Banskih dvora u kojima se trebao održati sastanak troje državnih dužnosnika, a nakon toga je šestoosumnjičenik ispalio 16 raketa M-74 Munja na Banske dvore koje su pogodile objekte u blizini Banskih dvora. U ostvarenju prethodno navedenog cilja nisu uspjeli jer su navedeni dužnosnici ranije napustili navedene prostorije. Uslijed djelovanja navedenih ubojnih sredstava smrtno je stradao civil M. M. dok su civili D. M., S. V., D. Č. i V. J. zadobili tjelesne ozljede, a na Banskim dvorima i okolnim objektima je nastala materijalna šteta u iznosu od oko 35.000.000,00 kuna.

Sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu podnesen je prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv šestorice osumnjičenika zbog opasnosti od bijega i posebno teških okolnosti kaznenih djela, koji je sudac istrage 15. prosinca prihvatio i odredio istražni zatvor.