Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podnijet prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv 26-godišnjakinje

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv hrvatske državljanke (1987.) zbog postojanja osnova sumnje da je počinila kazneno djelo prijevare iz čl. 224. st. 1. i 4. Kaznenog zakona. (17. 3. 2013.)

Postoji osnova sumnje da je 26-godišnjakinja od početka 2011. do kraja 2012. godine u Zagrebu; a nakon što je osnovala tvrtku; potencijalnim posvojiteljima neistinito predočavala da je ovlaštena baviti se djelatnošću savjetovanja i posredovanja u posvojenju te da će im za dogovoreni novčani iznos obaviti niz radnji potrebnih za posvojenje djeteta te dopratiti dijete iz DR Kongo u Republiku Hrvatsku zajedno sa svom potrebnom dokumentacijom.
Kada su joj potencijalni posvojitelji povjerovali te uplatili dogovorene novčane iznose, osumnjičenica nije poduzela ugovorene radnje odnosno nije pribavila svu potrebnu dokumentaciju niti dovela djecu u Hrvatsku, već je od istih sukcesivno tražila da doplaćuju dodatne novčane iznose na ime navodnih novonastalih troškova, a preuzete obveze nije ispunila. Nakon toga, posvojitelji su morali sami pribavljati potrebnu dokumentaciju i realizirati posvojenje uz plaćanje dodatnih novčanih iznosa.
Postoji osnova sumnje da se 26-godišnjakinja na opisani način nepripadno okoristila za zasad točno neutvrđeni iznos, svakako veći od 30.000,00 kuna.
Nakon održanog ročišta na Županijskom sudu u Zagrebu, sudac istrage je protiv osumnjičenice odredio istražni zatvor u trajanju od mjesec dana.