Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Doneseno rješenje o provođenju istrage i određen istražni zatvor

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1976.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti iz članka 291. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona i kaznenog djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave iz članka 279. stavak 1. KZ-a. (17. 5. 2017.)

Postoji osnovana sumnja da je okrivljenik kao zaposlenik jedne javne ustanove tijekom 2015. i 2016. godine u Zagrebu, poduzimao radnje u nakani stjecanja značajne nepripadne koristi za sebe, a poduzimao ih je dok je radio na radnom mjestu tehničara zadužen po nalogu rukovoditelja za obavljanje poslova voditelja spremišta odjela snimatelja i montažera te ujedno imenovan za predsjednika inventurne komisije za 2015. godinu u radnoj jedinici produkcijsko osoblje.
Osnovano se sumnja da je najprije iz spremišta protupravno otuđio pet kamera marke Sony PMW400L te više komada mikrofona, stativa, monitora i druge audio i video opreme koju je prodao četvorici različitih kupaca. Postoji osnovana sumnja da je, u cilju prikrivanja opisanog, iskoristio svoje svojstvo predsjednika inventurne komisije zadužene za redoviti godišnji popis na dan 31. prosinca 2015. godine u radnoj jedinici produkcijsko osoblje (snimatelji i montažeri), na način da je na popisnoj listi osnovnih sredstava i na popisnoj listi sitnog inventara na dan 14. rujna 2015. neistinito evidentirao kako je popis sredstava obavljen i kako su sva materijalna sredstva pregledana i evidentirana kao ispravna. Nakon što se na navedenim listama potpisao kao predsjednik inventurne komisije, osnovano se sumnja i da je potpisao imenom i prezimenom i ostale članove inventurne komisije i rukovoditelja te je tako sastavljene popisne liste, s ciljem razduživanja, predao predsjedniku centralne inventurne komisije.
Osnovano se sumnja da si je okrivljenik opisanim postupanjem pribavio neutvrđenu imovinsku korist, a navedenoj javnoj ustanovi prouzročio znatnu štetu u iznosu od oko 1.098.681,38 kuna.

Ovo državno odvjetništvo podnijelo je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela koji je sudac istrage prihvatio.