Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv dvojice okrivljenika zbog više kaznenih djela

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv državljanina Srbije s odobrenim privremenim boravkom u Republici Hrvatskoj (1997.) i hrvatskog državljanina (1997.) zbog počinjenja kaznenog djela razbojništva iz čl. 230. st. 2. Kaznenog zakona, kaznenog djela razbojništva iz čl. 230. st. 1. KZ-a, zbog kaznenog djela pokušaja krađe iz čl. 228. st. 1. u svezi čl. 34. KZ-a, kaznenog djela prijetnje iz čl. 139. st. 2. (prvookrivljenik sam), i kaznenog djela teške krađe iz čl. 229. st. 1. toč.1. KZ-a (prvookrivljenik sam). (17. 8. 2017.)

Obojicu okrivljenika se tereti da su od 23. ožujka do 13. travnja 2017. u Zagrebu, kako bi stekli nepripadnu materijalnu dobit, počinili tri razbojništva uz prijetnju nožem na štetu oštećenika iz Zagreba, razbojništvo na štetu jednog građevinskog društva iz Zagreba te pokušaj krađe osobnog vozila na štetu vlasnika iz Zagreba. Kaznena djela razbojništva počinili su na način da bi okrivljenici došli na gradilišta dva različita trgovačka društva (lokacije na Radničkoj cesti) te nožem odnosno fizičkom silom prisilili zaštitare da im otvore kontejnere koji su bili na gradilištima. Nakon što su na prvom gradilištu otuđili dvije motorne pile, dvije električne brusilice i dvije električne bušilice, samo dva dana nakon toga, došli su na drugo gradilište gdje nisu pronašli nikakve vrijedne predmete te su otuđili mobitel u vlasništvu zaštitara.
Prvookrivljenika se tereti da je tijekom ožujka 2017. godine počinio još dva kaznena djela, i to prijetnju na štetu oštećenika iz Zagreba te kazneno djelo teške krađe obijanjem i otuđivanjem predmeta iz unutrašnjosti osobnog automobila u vlasništvu drugog građanina.

U optužnici je predloženo da se protiv obojice okrivljenika produlji istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela odnosno zbog iste osnove temeljem koje im je istražni zatvor i određen.