Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv petorice okrivljenika zbog razbojništva, krivotvorenja isprave i prisile prema službenoj osobi

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je pred Županijskim sudom u Zagrebu optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana (1977 i 1988.), jednog državljanina Bosne i Hercegovine i Republike Srbije (1985.) i dvojice državljana dvojnog državljanstva Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine (1963. i 1973.) zbog počinjenja kaznenog djela protiv imovine razbojništvom iz članka 230. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona; kaznenog djela krivotvorenja isprave iz članka 278. stavak 1. i 3. Kaznenog zakona i kazneno djelo protiv javnog reda prisilom prema službenoj osobi iz članka 314. stavak 1. Kaznenog zakona, sve u vezi članka 51. Kaznenog zakona. (18. 5. 2018.)

Okrivljenike se tereti da su tijekom prosinca 2017. godine prema unaprijed stvorenoj zajedničkoj namjeri, a s ciljem protupravnog prisvajanja tuđe pokretne stvari, nabavili osobni automobil marke Audi tip A6, srebrne boje, za kojeg su znali da ima nepripadajuće njemačke registarske pločice. Nakon toga je 18. prosinca 2017. petookrivljenik osobnim vozilom pratio dostavno vozilo trgovačkog društva, u kojem su dvojica djelatnika prevozila novac (oko 320.000,00 kuna) od poslovnice jedne banke prema Ulici grada Gospića. Kretanje tog vozila je petookrivljenik mobitelom dojavljivao ostalima, nakon čega su četvorica okrivljenika osobnim automobilom marke Audi A6 presreli to dostavno vozilo u Ulici grada Gospića bb.

Dok je prvookrivljenik ostao sjediti u vozilu na mjestu vozača, drugi, treći i četvrti okrivljenik su sa poluautomatskim pištoljem, automatskom puškom i puškom sačmaricom u rukama, prišli navedenom dostavnom vozilu, te kundakom puške razbili staklo na vozačevim vratima, a jedan je od njih udario vozača u predjelu glave, nanijevši mu tjelesnu ozljedu (hematom na zatiljku glave), a potom ga izvukao iz vozila zapovjedivši mu više puta da preda novac, što je ovaj u strahu za svoj život i učinio na način da je pritiskom na gumb u automobilu otključao prtljažni prostor vozila, izašao iz vozila te prišao prtljažnom prostoru vozila.
Istovremeno je drugoookrivljenik uperio pištolj u glavu suvozača dostavnog vozila te ga natjerao da također izađe iz vozila, nakon čega je trećeokrivljenik stajao ispred dostavnog vozila i držao pištolj uperen prema obojici oštećenika. Kad je jedan od oštećenika iz prtljažnog prostora dostavnog vozila izvadio i predao im kofer s novcem (iznos od 320.000,00 kuna), ušli su u vozilo i udaljili se Ulicom Koledovčina u smjeru juga te se dovezli na adresu u Zagrebu (Radnička cesta br. 282/1) gdje je prvookrivljenik predao jednoj osobi torbu u kojoj je bilo oružje kojim su prijetili oštećenicima, tražeći od njega da ju pospremi i da mu je pričuva. Četvorica okrivljenika su potom prvookrivljenikovim osobnim vozilom, u koji su stavili kofer s otuđenim novcem, nastavili vožnju prema Sesvetama gdje ih je čekao petookrivljenik, a u daljnjem kretanju prema istoku odnosno dolaskom do naselja Petruševec uočio ih je policijski službenik koji ih je službenim vozilom pokušavao sustići kako bi ih zaustavio (pokazivanje svjetlećeg znaka s natpisom STOP POLICIJA) i izdavao naredbu da se zaustave. Okrivljenici su se, tereti ih se, oglušili na njegova upozorenja te nastavili vožnju kolnikom Domovinskog mosta gdje su se polukružno okrenuli u smjeru Zagreba dok ih je istovremeno slijedio policijski službenik. Dolaskom na spojni kolnik istočnog kolnika autoceste A11 i južnog kolnika autoceste A3, okrivljenici su zaustavili vozilo, nakon čega su iz vozila izašla dvojica okrivljenika s ciljem da onemoguće policijskog službenika koji se također zaustavio i izašao iz vozila kako bi ih spriječio u daljnjem bijegu. Jedan od okrivljenika je, tereti ga se, uperio u policijskog službenika podesni predmet nalik na dugačko vatreno oružje, naredivši mu pritom da legne na pod na što se on u strahu za vlastiti život sklonio iza službenog vozila, a okrivljenici su se vratili u automobil i svi zajedno se udaljili vozilom te se odvezli prema Sesvetama i ušli u naselje Jelkovec gdje su lišeni slobode tijekom policijskog postupanja. Petoricu okrivljenika se tereti da su se na opisani način nepripadno materijalno okoristili za iznos od 320.000,00 kuna.

U optužnici je predloženo da se protiv četvorice okrivljenika produži istražni zatvor temeljem članka 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku, a protiv drugookrivljenika temeljem članka 123. stavak 1. točka 1. i 3. Zakona o kaznenom postupku, što je i usvojeno te je svim okrivljenicima određen istražni zatvor.