Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv sedmorice okrivljenika zbog izazivanja nereda

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je, nakon provedenog istraživanja, podiglo pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu optužnicu protiv sedmorice hrvatskih državljana u dobi od 18 do 25 godina zbog počinjenja kaznenog djela izazivanje nereda iz članka 324. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona. (18. 10. 2019.)

Okrivljenike se tereti da su 11. kolovoza 2019., zajedno i prema prethodnom dogovoru, kao pripadnici jedne navijačke skupine, na željezničkoj stanici u Sesvetama, a radi izrazite netrpeljivosti prema pripadnicima druge navijačke skupine, narušavali javni red i mir i kod građana stvarali strah. Pripadnici navijačke skupine su, tereti ih se, u cilju ispoljavanja fizičkog nasilja prema pripadnicima druge navijačke skupine, dočekali putnički vlak i po dolasku vlaka na željezničku postaju u Sesvetama organizirano ušli u jedan od vagona. U vagonu su, tereti ih se, uzvikivali psovke i pogrdne riječi te su nasrnuli na putnike koji su kao navijači jednog nogometnog kluba putovali vlakom s nogometne utakmice, a putnike koji su bili u vagonu udarali su nogama, rukama i teleskopskim palicama, te su dvojici punoljetnih i jednom maloljetnom putniku nanijeli više tjelesnih ozljeda po glavi i tijelu. Tereti ih se da su takvim svojim ponašanjem ugrozili javni red i doveli u opasnost druge osobe.
Ovo državno odvjetništvo u optužnici je predložilo sudu produljenje istražnog zatvora protiv petorice okrivljenika, a koji im je ranije određen, zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku).