Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Ispitana dvojica osumnjičenika i određen istražni zatvor

U Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu je 15. veljače, po primitku kaznene prijave Policijske uprave zagrebačke protiv dvojice hrvatskih državljana (1992. i 1981.) zbog osnovane sumnje da su zajedno počinili šest kaznenih djela razbojništva iz članka 230. stavka 1. Kaznenog zakona te da je prvoosumnjičenik sam počinio šest kaznenih djela razbojništva iz članka 230. stavka 1. KZ-a i jedno kazneno djelo teške krađe iz članka 229. stavka 1. točka 2. KZ-a, provedena dokazna radnja prvog ispitivanja dvojice osumnjičenika. (16. 2. 2018.)

Postoji osnovana sumnja da su obojica osumnjičenika, s ciljem da se domognu tuđih stvari, zajedno i po prethodnom dogovoru, od 8. siječnja 2018. do 13. veljače počinili šest razbojništava na području Zagreba (tri ljekarne i dvije kladionice) i Samobora (jedna kladionica) u koje bi prvookrivljenik ulazio maskiran ili kapom (fantomka) ili šalom preko lica, dok bi drugookrivljenik bio ili u blizini objekta ili u automobilu pazeći da netko ne naiđe. Osnovano se sumnja da je prvookrivljenik, po ulasku, zaprijetio zaposlenicama ili plastičnim nožem ili plastičnim pištoljem tražeći novac kojeg bi mu ili one same, u strahu za život, dale ili bi ga on sam uzeo iz ladica blagajni, radnih stolova te sefova i osobnih novčanika nakon čega bi se obojica udaljila oštetivši navedene poslovne subjekte za oko 13.000,00 tisuća kuna. Prilikom posljednjeg razbojništva 13. veljače u Zagrebu okrivljenike su zatekli i uhitili policijski službenici.
Osnovano se sumnja da je prvoosumnjičenik sam, s ciljem da se domogne tuđih stvari, prijetnjom da će izravno napasti život ili tijelo neke osobe oduzeo tuđe pokretne stvari te na osobito drzak način oduzeo drugome tuđe pokretne stvari, a sve radi njihova protupravnog prisvajanja. Osnovano se sumnja da je od 18. siječnja do 7. veljače 2018. počinio šest razbojništava i jednu drsku krađu na području Zagreba (pet ljekarni i dvije kladionice) u koje bi ulazio maskiran kapom s prorezima za oči i usta (fantomka) i uz prijetnju plastičnim pištoljem zatražio od zaposlenica da mu predaju novac iz registar blagajni, ladica radnog pulta i sefova, a što bi one u strahu učinile ili bi on sam nasilno uzeo novac (ukupno oko 29.000,00 kuna).  

Državno odvjetništvo predložilo je određivanje istražnog zatvora protiv prvoosumnjičenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (čl. 123. st. 1. točke 3. Zakona o kaznenom  postupku) i protiv drugoosumnjičenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela i opasnosti od bijega (čl. 123. st. 1. točke 1. i 3. ZKP-a). Sudac istrage prihvatio je navedeni prijedlog i odredio istražni zatvor protiv obojice osumnjičenika po traženim osnovama.