Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv 42-godišnjaka zbog dva kaznena djela

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu optužnicu protiv državljanina Republike Hrvatske (1976.) zbog počinjenja kaznenog djela protiv imovine pronevjerom iz članka 233. stavka 1. i 2. Kaznenog zakona i kaznenog djela krivotvorenjem službene ili poslovne isprave iz članka 279. stavka 1. KZ-a/11, a sve u vezi članka 51. KZ-a/11. (19. 3. 2018.)

Okrivljenika se tereti da je od početka 2015. do kraja listopada 2016. godine u Zagrebu, kao tehničar zaposlen u jednoj medijskoj kući; u vrijeme kad je bio po nalogu rukovoditelja zadužen za obavljanje poslove voditelja spremišta i odgovoran za stanje imovine u spremištu te ujedno imenovan predsjednikom inventurne komisije zadužene za redoviti godišnji popis; u nakani stjecanja značajne nepripadne koristi za sebe, iz naznačenog spremišta neovlašteno  uzeo pet kamera marke Sony te više komada mikrofona, stativa, monitora te druge audio i video opreme vlasništvo te kuće u vrijednosti 1.098.681,38 kuna.
Kako bi izbjegao stvarno provođenje inventure i tako prikrio svoje protupravno postupanje, otkrivanje stvarnog materijalnog stanja i nedostatak dijela tehničke opreme koju je zadužio, tereti ga se da kao predsjednik popisne komisije zadužene za redoviti godišnji popis na dan 31. prosinca 2015. u toj radnoj jedinici, nije sazvao ostale članove popisne komisije i nije proveo dužni cjeloviti godišnji popis materijalnih sredstava. Tereti ga se da je potom 7. veljače 2016. na popisnoj listi osnovnih sredstava neistinito evidentirao kako je popis sredstava obavljen na način da je u rubriku "stvarno stanje" upisao broj "1-materijalno sredstvo evidentirano kao pronađeno i ispravno" te se potpisao kao predsjednik komisije, a nakon toga liste neovlašteno potpisao umjesto ostalih članova komisije.
Okrivljenika se tereti da je na opisani način lažno prikazao kako je proveden djelomičan popis sredstava te tako sačinjene popisne liste, s ciljem razduživanja, predao predsjedniku centralne inventurne komisije čime si je pribavio imovinsku korist u iznosu ne manjem od 1.098.681,38 kuna.

U optužnici je stavljen prijedlog da se utvrdi i od okrivljenika oduzme imovinska korist u iznosu od 1.098.681,38 kuna te uplati u korist državnog proračuna.