Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv dvojice okrivljenika

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu ispitalo je dvojicu hrvatskih državljana (1968. i 1991.) te 10. lipnja donijelo rješenje o provođenju istrage zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela iznude u pokušaju iz članka 243. stavka 2. u svezi članka 34. Kaznenog zakona, pomaganje u počinjenju kaznenog djela iznude u pokušaju iz članka 243. stavka 2. u svezi članka 38. KZ-a i oštećenja tuđe stvari iz članka 235. stavka 1. i 3. KZ-a. (19. 6. 2017.)
Postoji osnovana sumnja da su od 31. ožujka 2017. do 10. travnja 2017. u Zagrebu; u namjeri da se prvookrivljenik okoristi, prema unaprijed stvorenoj nakani da uporabom sile i ozbiljnom prijetnjom naplati nepostojeću tražbinu od hrvatskog državljanina; 31. ožujka 2017. oko 12,00 sati prvookrivljenik došao do trgovačkog društva u suvlasništvu oštećenika i drugog hrvatskog državljanina u Zagrebu te mu tom prilikom rekao kako je njegov sin zbog njih u zatvoru i da mu je za sedam dana dužan 50.000,00 eura, a za četrnaest dana 100.000,00 eura, inače će biti nevolje. Kada je oštećenik odbio platiti, prvookrivljenik ga je svojom desnom rukom primio za lijevu stranu lica te mu uz psovke zaprijetio da će sada vidjeti što su problemi ako ne dobije svoje novce, potom je prvookrivljenik nagovorio drugookrivljenika da zapali osobne automobile u vlasništvu oštećenika s ciljem zastrašivanja i upozorenja kako bi naplatio nepostojeći dug. To je drugookrivljenik i prihvatio te 10. travnja 2017. oko 00,40 sati u trgovačkom društvu oštećenika benzinom polio i zapalio osobni automobil zagrebačke registarske oznake koji je gotovo u potpunosti izgorio, dok je jedan osobni automobil zagrebačke registarske oznake zahvaćen plamenom koji se širio sve dok navedeni požar nisu ugasili pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba. Na opisani je način počinjena materijalna šteta od 150.000,00 kuna trgovačkom društvu oštećenika, a oštećenik je zbog prijetnji i nastalog događaja u strahu za svoj život i za članove obitelji zatražio zaštitu policije ne isplativši prvookrivljeniku traženi novčani iznos.      
Sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu podnesen je prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv obojice okrivljenika zbog opasnosti od utjecaja na svjedoka (čl. 123. st. 1. toč. 2. Zakona o kaznenom postupku) i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (čl. 123. st. 1. toč. 2. Zakona o kaznenom postupku), što je sudac istrage prihvatio i obojici odredio istražni zatvor kako je i predloženo.