Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podnijet prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv 25-godišnjaka

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv hrvatskog državljanina (1989.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo povrede žiga iz članka 288. stavak 1. Kaznenog zakona, a prijedlog je podnijet zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela. (19. 7. 2014.)
Postoji osnovana sumnja da je 25-godišnjak od početka 2012. do srpnja 2014. godine u Zagrebu; protivno odredbama Zakona o žigu, bez odobrenja nositelja prava registriranog žiga; u prostorima u ulicama Virovska i Čvrsnička, a nakon što je na za sada točno neutvrđen način nabavio veliku količinu robe, pohranjivao je u svrhu daljnje prodaje i to: odijela, košulje, sakoe, kravate, majice, sportsku odjeću, jakne, haljine, kao i muške torbice, novčanike, marame, remene, naočale, donje rublje, kape, kapute, tenisice, koji su označeni znakovima koji ne potječu od nositelja zaštite znaka, a izgledom odgovaraju znakovima robnih marki koje su zaštićene u Republici Hrvatskoj, prema važećim pozitivnim i međunarodnim propisima.
Navedene artikle; izgledom i kvalitetom pogodne da kod kupaca stvore uvjerenje da se radi o originalnim proizvodima, s originalnim zaštićenim znakom; u navedenim je prostorima nudio na prodaju i prodavao ih, a 16. srpnja 2014. u tim je prostorima Služba za mobilne jedinice, Odjela za mobilne jedinice Zagreb Carinske uprave, pronašla ukupno 110 270 komada odjevnih i drugih predmeta zaštićenih znakova raznih poznatih robnih marki te nacionalnih dresova triju država i dva kluba.
Postoji osnovana sumnja da je; a s obzirom da su ovlašteni zastupnici za robne marke "Gucci, D&G, Zegna, Prada i UGG" vrijednost samo za njih procijenili na iznos od 58,665.150,40 kuna; u toj vrijednosti kao i prodajom robe naznačenih zaštićenih znakova, ostvario za sebe korist u najmanje navedenom iznosu za koji je ujedno oštetio nositelje prava na zaštićeni znak.
Sudac istrage je prihvatio prijedlog za određivanje istražnog zatvora ovog državnog odvjetništva i odredio istražni zatvor po obje tražene osnove.