Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podnijet prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv 53-godišnjaka

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv hrvatskog državljanina (1960.) zbog osnova sumnje da je počinio dva kaznena djela teškog ubojstva u pokušaju iz čl. 111. toč. 6. u vezi čl. 34. KZ-a, jedno kazneno djelo razbojništva iz čl. 230. st. 2. KZ-a i jedno kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz čl. 215. st. 1. KZ-a. (16. 9. 2013.)

Postoji osnova sumnje da je 53-godišnjak oko 19,08 sati 14. rujna 2013. ušao u poslovnicu Hrvatske lutrije u Zagrebu i uz prijetnju pištoljem od djelatnika zatražio da mu predaju novac, što su oni u strahu za svoj život i učinili te mu predali iznos od oko 16.000,00 kuna.
Po napuštanju poslovnice uputio se prema ulici Milke Trnine i ušao u taksi vozilo, a vozač je krenuo no, uočivši dolazak policijskih službenika, zaustavio je vozilo, a osumnjičenik je sa suvozačevog sjedala ispalio hitac prema jednom policijskom službeniku kojeg je zrno okrznulo po glavi. Policijski službenik ga je uhvativši za ruku izvukao iz vozila i pokušao oduzeti pištolj no osumnjičenik je ispalio još nekoliko hitaca prema policijskim službenicima i nadalje ustrajući u namjeri da ih ubije u čemu nije uspio. Najmanje jedan hitac je propucao staklenu stjenku na prozoru jednog stana u Aveniji Marina Držića 8 u kojem se u to vrijeme nalazio stanar.
Prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenika je podnijet zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, opasnosti od ponavljanja djela i zbog posebno teških okolnosti djela, što je sudac istrage prihvatio i osumnjičeniku odredio istražni zatvor temeljem traženih osnova.