Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Ispitana dvojica okrivljenika i određen istražni zatvor

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je 17. rujna 2019. ispitalo u svojstvu okrivljenika državljanina Republike Hrvatske (1973.) i državljanina Republike Srbije (1984.) zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i prometa drogama iz članka 190. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona. (19. 9. 2019.)

Postoji osnovana sumnja da su prvookrivljenik i drugookrivljenik od 2018. do 16. rujna 2019. u unajmljenom skladišnom prostoru u Zagrebu instalirali sustav za proizvodnju i uzgoj bilja te u tako stvorenim uvjetima sadili konoplju tipa droga marihuana. Osnovano se sumnja da su tako uzgojenu drogu potom prerađivali i pakirali s ciljem preprodaje na ilegalnom narko tržištu. Kod okrivljenika je pretragom prostora pronađeno 1385 stabljika konoplje tipa droge marihuana, šest vreća za smeće s ukupno više od 26 kilograma marihuane i digitalna vaga.
Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je nakon provedenih dokaznih radnji ispitivanja okrivljenika donijelo  rješenje o provođenju istrage protiv obojice okrivljenika zbog postojanja osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama iz članka 190. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona.
Sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu podnesen je prijedlog za određivanjem istražnog zatvora protiv prvookrivljenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 3. ZKP-a), dok je protiv drugookrivljenika podnesen prijedlog za određivanjem istražnog zatvora zbog opasnosti od bijega (članak 123. stavak 1. točka 1. ZKP-a) i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 3. ZKP-a). Sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu prihvatio je navedeni prijedlog i odredio istražni zatvor obojici okrivljenika po predloženim zakonskim osnovama.