Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Ispitana dvojica osumnjičenika i predloženo određivanje istražnog zatvora

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu ispitalo je dvojicu hrvatskih državljana (1992. i 1984.) zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo protiv opće sigurnosti dovođenjem u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz članka 215. stavka 1. Kaznenog zakona i kazneno djelo protiv javnog reda nedozvoljenim posjedovanjem, izradom i nabavljanjem oružja i eksplozivnih tvari iz članka 331. stavka 1. KZ-a, te je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predloženo određivanje istražnog zatvora protiv još dvojice hrvatskih državljana (1990. i 1992.). (19. 10. 2018.)

Osnovano se sumnja da su prvoosumnjičenik, drugoosumnjičenik i trećeosumnjičenik počinili kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, a četvrtoosumnjičenik kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom pomaganjem, dok je prvoosumnjičenik osnovano sumnjiv da bi počinio i kazneno djelo nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.

Osnovano se sumnja da su drugoosumnjičenik, trćeosumnjičenik i četvrtoosumnjičenik  16. listopada 2018. oko 19,00 sati u Zagrebu, došli ispred kuće prvoosumnjičenikove obitelji, gdje ih je dovezao četvroosumnjičenik, te su drugoosumnjičenik i trećeosumnjičenik nakon verbalnog sukoba sa prvoosumnjičenikom i njegovim bratom, iz za sada neutvrđenog oružja; svjesni da takvim oružjem mogu ugroziti tjelesni integritet ukućana i oštetiti imovinu; ispalili više hitaca prema prvoosumnjičeniku i njegovom bratu, te obiteljskoj kući prvoosumnjičenika. Jedan od ispaljenih hitaca je probio stjenku ulaznih vrata kuće u kojoj su se u tom trenutku nalazili ostali članovi prvoosumnjičenikove obitelji.

Nakon toga je prvoosumnjičenik iz kuće uzeo za sada neutvrđeno vatreno oružje iz kojeg je ispalio više hitaca prema drugoosumnjičeniku, trećeosumnjičeniku i četvrtoosumnjičeniku, svjestan da takvim postupanjem može ugroziti njihov tjelesni integritet, te tjelesni integritet građana koji su bili na ulici i oštetiti imovinu. Od ispaljenih hitaca oštećeno je jedno kombi vozilo koje je bilo parkirano ispred nasuprotne obiteljske kuće.
Osnovano se sumnja da je prvoosumnjičenik, iako je znao da je nabavljanje i držanje takvog streljiva i oružja građanima zabranjeno, u obiteljskoj kući držao dva spremnika za automatsku pušku i više komada streljiva za automatsku pušku.

Sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu podnesen je prijedlog da se protiv četvorice osumnjičenika odredi istražni zatvor, i to protiv prvoosumnjičenika zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (čl. 123. st. 1. t. 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku), protiv drugoosumnjičenika koji je u bijegu i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (čl. 123. st. 1. t. 1. i 3. ZKP-a), protiv trećeosumnjičenika (u bijegu) po zakonskoj osnovi iz članka 123. stavku 1. točki 1. Zakona o kaznenom, te protiv četvrtoosumnjičenika zbog opasnosti od utjecaja na sudionike (čl. 123. st. 1. t. 2. Zakona o kaznenom postupku). Sudac istrage prihvatio je prijedlog i protiv četvorice osumnjičenika odredio istražni zatvor kako je i predloženo.