Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Doneseno rješenje o provođenju istrage i određen istražni zatvor protiv petorice okrivljenika

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv petorice okrivljenika (državljanin Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, 1963.;  državljanin Srbije i Bosne i Hercegovine, 1985.; državljanin Republike Hrvatske, 1977.; državljanin Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, 1973. i državljanin Republike Hrvatske, 1988.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela razbojništva iz čl. 230. st. 2. Kaznenog zakona i kaznenog djela krivotvorenjem isprave iz čl. 278. st. 1. i 3. KZ-a, te kaznenog djela prisile prema službenoj osobi iz čl. 314. st. 1. KZ-a. (19. 12. 2017.)

Postoji osnovana sumnja da su neutvrđenog dana tijekom prosinca 2017. godine petorica okrivljenika; zajednički i prema unaprijed stvorenoj namjeri, s ciljem protupravnog prisvajanja tuđe pokretne stvari; pribavili osobni automobil marke Audi A6, zasad neutvrđenog vlasnika, za kojeg su znali da su na njemu nepripadajuće njemačke registarske pločice.
Prema unaprijed stvorenom planu i dogovoru, petookrivljenik je 18. prosinca 2017. osobnim vozilom marke VW Passat pratio dostavno vozilo marke Citroen Nemo u vlasništvu trgovačkog društva u kojem su bila dvojica zaposlenika i prevozila novac u iznosu od oko 320.000,00 kuna vozeći se od odredišta poslovnice jedne banke u Zagrebu u Ulici D. Budaka prema Ulici grada Gospića. O tom je smjeru kretanja petookrivljenik mobitelom dojavljivao ostalim okrivljenicima koji su osobnim automobilom marke Audi A6 potom presreli spomenuto dostavno vozilo u trenutku kada se zaustavilo pred semaforom na križanju Ulice grada Gospića, Koledovčine i Servisne ceste.
Osnovano se sumnja da su prva četvorica okrivljenika zaustavili dostavno vozilo odnosno da je prvookrivljenik ostao sjediti u vozilu na mjestu vozača, dok su preostala trojica okrivljenika izašli iz vozila i prišli dostavnom vozilu gdje je jedan od njih najprije kundakom puške razbio staklo na vozačevim vratima, a potom istim oružjem udario vozača u glavu nanijevši mu tjelesnu ozljedu (hematom na zatiljku glave), a potom ga izvukao iz vozila zapovjedivši mu više puta da preda novac. Vozač je u strahu za svoj život pritiskom na gumb u automobilu otključao prtljažni prostor vozila i izašao te prišao prtljažnom prostoru vozila gdje je bio novac.
Istovremeno je drugookrivljenik uperio pištolj prema glavi suvozača koji je sjedio na suvozačevu mjestu dostavnog vozila te ga natjerao da izađe iz vozila, a trećeokrivljenik je stajao ispred dostavnog vozila i držao pištolj uperen prema obojici oštećenika.
Kad je vozač iz prtljažnog prostora dostavnog vozila izvadio i predao im kofer s novcem u kojem je bio iznos od oko 320.000,00 kuna, okrivljenici (svi osim prvookrivljenika) su ušli u vozilo marke Audi A6 u kojem ih je čekao prvookrivljenik te su se dovezli na adresu u Zagrebu (Radnička cesta br. 282/1) gdje je prvookrivljenik predao torbu drugom muškarcu zasad neutvrđenog sadržaja tražeći od njega da ju pospremi i pričuva mu je.
Potom su prva četvorica okrivljenika ušli u osobno vozilo marke VW Golf koje je bilo na korištenju kod navedenog drugog muškarca na navedenoj adresi i s kojim su nastavili vožnju u smjeru istoka gdje ih je dolaskom do naselja Petruševec uočio policijski službenik koji ih je službenim vozilom marke Škoda Octavia pokušavao sustići kako bi ih zaustavio na način da im je pokazivanjem svjetlećeg znaka sa natpisom "stop policija" izdavao naredbu da se zaustave. Okrivljenici su se oglušili i nastavili vožnju kolnikom Domovinskog mosta, a potom se polukružno okrenuli u smjeru Zagreba dok ih je cijelo vrijeme slijedio policijski službenik. Dolaskom na spojni kolnik istočnog kolnika autoceste A11 i južnog kolnika autoceste A3 okrivljenici su zaustavili vozilo te su dvojica okrivljenika izašla s ciljem da onemoguće policijskog službenika koji se također zaustavio i izašao iz vozila kako bi ih spriječio u daljnjem bijegu. Jedan od okrivljenika je potom uperio u njega podesni predmet nalik na dugačko vatreno oružje naredivši mu pritom da legne na pod, a kada se policijski službenik sklonio iza službenog vozila, okrivljenici su se vratili u automobil i svi zajedno se udaljili vozilom kojim su se prethodno kretali te se odvezli u smjeru Sesveta i ušli u naselje Jelkovec gdje su ih kasnije policijski službenici lišili slobode.

Petorica okrivljenika su se na opisani način nepripadno materijalno okoristili za iznos od oko 320.000,00 kuna.
Sudac istrage je, na prijedlog ovog državnog odvjetništva, odredio istražni zatvor protiv petorice okrivljenika zbog opasnosti od ponavljanja djela, a protiv drugookrivljenika i zbog opasnosti od bijega.