Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Ispitan 19-godišnjak zbog izazivanja prometne nesreće

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu provelo je 20. travnja 2016. očevid na mjestu prometne nesreće koja se dogodila 20. travnja 2016. u 13,32 sati na raskrižju Ulice grada Vukovara i ulice Donje Svetice u Zagrebu, a u kojoj je hrvatski državljanin (1997.) upravljajući osobnim automobilom naletio na pješaka. (21. 4. 2016.)

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu ispitalo je 21. travnja 2016. osumnjičenog hrvatskog državljanina (1997.) zbog postojanja osnovane sumnje da je  počinio  kazneno djelo izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu iz članka 227. stavka 1., 2. i 6. Kaznenog zakona.

Postoji osnovana sumnja da je 19-godišnjak 20. travnja 2016. u 13,32 sati u Zagrebu, kao mladi vozač upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registracijskih oznaka sjevernim kolnikom Ulice grada Vukovara prometnom trakom za skretanje ulijevo u smjeru zapada. Približavajući se raskrižju s ulicom Donje Svetice; protivno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama; osumnjičenik je olako propustio brzinu kretanja prilagoditi prometnim uvjetima na raskrižju.
U nastavku vožnje je iz prometne trake za skretanje ulijevo ušao u raskrižje na znak zelenog svjetla na semaforu za njegov smjer kretanja i skretanjem udesno produžio vožnju ravno na lijevu prometnu traku navedenog kolnika u smjeru zapada. Uslijed takve nepropisne vožnje, na pješačkom prijelazu sa zapadne strane raskrižja osobnim je automobilom naletio na pješaka (1944.) koji je po navedenom pješačkom prijelazu prelazio sjeverni kolnik Ulice grada Vukovara u smjeru juga dok je na semaforu za pješake za njegov smjer kretanja bilo upaljeno crveno svjetlo. Od siline naleta pješak je zadobio teške tjelesne ozljede uslijed kojih je preminuo na mjestu događaja.

Ovo državno odvjetništvo je donijelo rješenje o provođenju istrage protiv 19-godišnjaka zbog osnovane sumnje na počinjenje navedenog kaznenog djela te je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložilo da protiv osumnjičenika odredi istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (čl. 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku). Sudac istrage je odbio navedeni prijedlog i odredio mjeru opreza oduzimanja vozačke dozvole.