Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Donijeto rješenje o provođenju istrage protiv četiri osobe

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je nakon ispitivanja trojice stranih državljana, dok se četvrti nalazi u bijegu, donijelo rješenje o provođenju istrage protiv jednog ruskog državljanina (1982.) i trojice latvijskih državljana (1984., 1988. i 1986.) zbog postojanja osnovane sumnje da  su počinili tri kaznena djela prijevare iz članka 236. stavak 2. Kaznenog zakona. (21. 10. 2014.)

Postoji osnovana sumnja da je državljanin Rusije; s ciljem stjecanja nepripadne materijalne dobiti; u kolovozu 2014. godine u Rijeci osnovao trgovačko društvo radi protuzakonitog prebacivanja novca s računa drugih pravnih osoba, te je u tu svrhu za svoje društvo u više banaka otvorio žiro račune na koje mu je doznačen novac u iznosu od 96.000, 00 eura s računa jednog stranog trgovačkog  društva, bez znanja i odobrenja odgovorne osobe tog društva. Nakon toga je 14. listopada 2014. u poslovnicama dviju banaka na području Zagreba podigao gotovinu u iznosu od 34.500,00 eura s kojom je namjeravao napustiti Republiku Hrvatsku.
Protiv trojice državljana Latvije postoji osnovana sumnja da su; s ciljem stjecanja nepripadne materijalne dobiti; 10. listopada 2014. u Zagrebu u više različitih banaka otvorili tekuće račune na svoje ime, a na koje su im potom stigle uplate u iznosu od 26.000,00 eura s računa trgovačkih društava iz Irske, bez znanja i odobrenja odgovornih osoba tih društava, nakon čega su podigli navedeni iznos novca u kunskoj protuvrijednosti.
Protiv četvoro stranih državljana ovo je državno odvjetništvo podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu prijedlog za određivanje istražnog zatvora temeljem zakonskih osnova zbog opasnosti od bijega, mogućeg utjecaja na svjedoke i druge suučesnike, kao i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenih djela (čl. 123. st. 1. točka 1. 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku) koji je sudac istrage prihvatio te odredio istražni zatvor protiv četvorice okrivljenika po traženim zakonskim osnovama.