Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv 48-godišnjaka zbog teškog ubojstva

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1968.) zbog počinjenja protupravnog djela zakonskih obilježja teškog ubojstva iz članka 111. toč. 2. i 3. u svezi članka 24. stavak 2. Kaznenog zakona. (21. 12. 2016.)

Okrivljenika se tereti da je 19. kolovoza 2016. oko 23,00 sata, u svojoj obiteljskoj kući u mjestu Kuzminec (općina Mihovljan), u vrijeme dok je njegova majka (1927.) ležala nepokretna u krevetu uslijed svog općeg stanja prouzrokovanog bolešću i životne dobi; u stanju u kojem nije bio u mogućnosti shvatiti značenje svojeg postupanja niti vladati svojom voljom; u nakani da je liši života više ju puta šakom udario u glavu i prsa nakon čega ju je bacio na pod i nastavio udarati po cijelom tijelu. Tereti ga se da je potom otišao u drvarnicu po sjekiru kojom ju je više puta udario po glavi i tijelu te joj nožem zadao više ubodnih rana u predjelu tijela. Majka je uslijed okrivljenikova postupanja preminula na mjestu događaja zbog brojnih zadobivenih ozljeda.
U optužnici je stavljen zahtjev sudu da utvrdi kako je okrivljenik počinio protupravno djelo zakonskih obilježja kaznenog djela teškog ubojstva u stanju neubrojivosti te da mu se odredi prisilni smještaj prema odredbama Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama.
Ujedno, u optužnici je stavljen i zahtjev da se okrivljeniku produlji istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela.