Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv 53-godišnjaka

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1965.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo protiv života i tijela ubojstvom iz članka 110. Kaznenog zakona i tjelesnom ozljedom iz članka 117. stavak 1. i 2. KZ-a, te kazneno djelo protiv braka, obitelji i djece povredom djetetovih prava iz članka 177. stavak 1. i 2. KZ-a. (22. 3. 2018.)

Postoji osnovana sumnja da je okrivljenik 19. ožujka 2018. u vremenu od oko 13,00 do oko 15,20 sati u Zagrebu; nakon prethodnog verbalnog sukoba s oštećenikom kojem su bili nazočni njegova vanbračna supruga (oštećenikova kći) i njegov maloljetni 9-godišnji sin;  srušio oštećenika na leđa na krevet, te ga, u nakani da ga liši života, većim kuhinjskim nožem zamahivao prema njemu, pri čemu je okrivljenikova vanbračna supruga legla na oca kako bi ga svojim tijelom zaštitila.
Osnovano se sumnja da je okrivljenik nastavio zamahivati nožem prema njima ne obazirući se na nazočnost i povike svog maloljetnog sina, te je oštećenici nanio tjelesnu ozljedu (posjekotine po kažiprstu i trećem prstu lijeve šake), a oštećeniku više reznih i ubodnih rana, kao i ubodno-reznu ranu u predjelu glave i tijela s ozljedom dušnika, luka aorte i lijevog pluća uslijed kojih je preminuo na mjestu događaja.
Okrivljenik je, osnovano se sumnja, maloljetnom djetetu koje je nazočilo njegovom verbalnom sukobu s djedom, a potom lišavanju djedovog života te ozljeđivanju majke, prouzročio strah i zabrinutost za vlastiti život i život članova najbliže obitelji ugrožavajući time njegov daljnji zdrav psihofizički razvoj.

Protiv okrivljenika je, na prijedlog ovog državnog odvjetništva, sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu odredio jednomjesečni istražni zatvor temeljem članka 123. stavak 1. točka 1., 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku.