Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv 55-godišnjaka zbog pokušaja ubojstva i teškog kaznenog djela protiv sigurnosti

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je 18. srpnja podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1958.) zbog počinjenja kaznenog djela ubojstva u pokušaju iz čl. 11. u vezi čl. 34. Kaznenog zakona i teškog kaznenog djela protiv sigurnosti iz čl. 222. st. 1. u svezi čl. 215. st. 1. KZ-a. (23. 7. 2013.)
Okrivljenika se tereti da je oko 21,30 sati 19. travnja 2013. u Zagrebu, nakon verbalnog sukoba sa tri osobe od kojih je jedan i vlasnik caffe bara u Botincu M. H., ušao u taj caffe bar noseći sa sobom nož, sjekiru i ručnu bombu. Kada je ugledao M. H. više je puta, u cilju da ga liši života, zamahnuo sjekirom prema njegovoj glavi, a M. H. se obranio stolicom.
Ustrajući u namjeri da ga usmrti, a budući da su ga gosti lokala spriječili u daljnjem napadanju sjekirom; i iako svjestan da se na terasi nalazi veći broj osoba; nakon što je aktivirao ručnu bombu M-75 bacio ju je na terasu navedenog kafića. Nakon eksplozije, šrapneli su pogodili prisutne osobe od kojih troje teško ozlijedivši, a četvero lakše, dok je opisanim postupanjem ugrozio život i tjelesni integritet ostalih deset osoba koji su se nalazili u susjednim lokalima.
U optužnici je predloženo produljenje istražnog zatvora protiv okrivljenika temeljem zakonskog osnova zbog kojih je istražni zatvor i određen odnosno zbog opasnosti od ponavljanja djela te je predloženo da se okrivljeniku izreknu sigurnosne mjere.