Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Donijeto rješenje o provođenju istrage protiv dvojice okrivljenika

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je nakon ispitivanja dvojice hrvatskih državljana (1984. i 1977.) donijelo rješenje o provođenju istrage zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili više kaznenih djela, i to kazneno djelo krivotvorenja isprave iz čl. 278. st. 1. i 3. Kaznenog zakona, kazneno djelo ovjeravanje neistinitog sadržaja iz čl. 281. st. 1. KZ-a i kazneno djelo prijevare iz čl. 236. st. 1. i 2. KZ-a. (23. 9. 2014)
Postoji osnovana sumnja da su 30-godišnjak i 37-godišnjak u srpnju 2014. godine u Zagrebu; s ciljem da se nepripadno materijalno okoriste; krivotvorene račune jednog trgovačkog društva navodnog vjerovnika predali u javnobilježnički ured na području Zagreba radi prisilne naplate nepostojećih potraživanja u iznosu od gotovo 600.000,00 kuna od jednog trgovačkog društva navodnog dužnika. Službenice javnobilježničkog ureda su, ne posumnjavši u istinitost dostavljenih računa, sastavile rješenje o ovrsi i ovjerile ga javnobilježničkim pečatom radi provođenja ovrhe nad računom društva navodnog dužnika. Tu je dokumentaciju potom preuzeo prvookrivljenik potpisavši se imenom i prezimenom ovlaštene osobe društva i ovjerivši ga krivotvorenim pečatom društva navodnog vjerovnika te zatim takvu neistinitu dokumentaciju predao drugookrivljeniku koji ju je predao u poslovnici Financijske agencije radi provođenja ovrhe. Nakon toga je agencija izdala nalog banci navodnog dužnika da postupi po pravomoćnoj ovršnoj ispravi što je banka i učinila te je s računa navodnog dužnika prebacila na račun navodnog vjerovnika iznos koji sa zateznim kamatama i troškovima prisilne naplate iznosi preko 630.000,00 kuna, čime je to trgovačko društvo, navodni dužnik, oštećeno za taj novčani iznos.
Sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu ovo je državno odvjetništvo podnijelo prijedlog za određivanje istražnog zatvora temeljem zakonskih osnova zbog mogućeg utjecaja na svjedoke i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenih djela koji je sudac istrage i prihvatio te odredio istražni zatvor protiv dvojice okrivljenika po traženim zakonskim osnovama.