Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Ispitan 42-godišnjak, doneseno rješenje o provođenju istrage i određen istražni zatvor

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu ispitalo je 22. rujna hrvatskog državljanina (1974.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio dva kaznena djela iznude u pokušaju iz članka 243. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona, a nakon ispitivanja doneseno je rješenje o provođenju istrage protiv okrivljenika zbog navedenih kaznenih djela. (23. 9. 2017.)

Postoji osnovana sumnja da je okrivljenik od 26. lipnja 2017. do 8. kolovoza 2017. u Zagrebu; u nakani da se značajno nepripadno materijalno okoristi naplatom nepostojećeg duga u iznosu od 10.000,00 eura od hrvatskog državljanina (1986.), na njegov mobitel poslao deset SMS poruka prijetećeg sadržaja, iako svjestan da od oštećenika nema nikakvih potraživanja. Osnovano se sumnja da je od oštećenika tražio da mu plati 10.000,00 eura do 1. kolovoza 2017. pri čemu je u SMS porukama navodio kako zna čime se bavi i gdje se kreće, međutim u toj svojoj namjeri nije uspio jer je oštećenik događaje prijavio policiji.
Nakon što od oštećenika nije uspio ishoditi zatraženi iznos, osnovano se sumnja da je okrivljenik; u daljnjoj nakani da se značajno nepripadno materijalno okoristi naplatom nepostojećeg duga u iznosu od deset tisuća eura od oštećenikove supruge (1991.); 23. kolovoza 2017. uputio joj SMS poruku u kojoj je naveo kako mu njezin suprug duguje deset tisuća eura i kako mu piše već dva mjeseca, te zatražio da skupi navedeni iznos u roku od mjesec dana. Osnovano se sumnja da joj je pritom prijetio kako zna kada i gdje se kreće njezin suprug i njihovo zajedničko dijete, ali ni u toj svojoj namjeri nije uspio jer je oštećenica događaj prijavila policiji.

Protiv okrivljenika je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu podnesen prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (čl. 123. st. 1. toč. 3. Zakona o kaznenom postupku) što je sudac istrage prihvatio i 23. rujna protiv okrivljenika odredio istražni zatvor kako je i predloženo.