Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv 40-godišnjaka zbog javnog poticanja na nasilje i mržnju

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je, nakon provedenog istraživanja, podiglo pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1979.) zbog počinjenja kaznenog djela javno poticanje na nasilje i mržnju iz članka 325. stavak 1. Kaznenog zakona. (23. 9. 2019.)

Okrivljeniku se optužnicom stavlja na teret da je 29. studenog 2017. u jednoj osnovnoj školi na području Zagreba, radeći kao nastavnik i podučavajući djecu, tijekom održavanja nastave vjeronauka iznosio svoje diskriminatorne stavove u kojima je iskazivao netrpeljivost i spremnost na nasilno ponašanje prema pripadnicima drugih nacionalnosti i vjeroispovijesti. Okrivljenik je, tereti ga se, iznoseći svoje diskriminatorne stavove, pozivao na agresiju, mržnju i odbojnost prema pripadnicima drugih nacionalnosti i vjeroispovijesti i na taj način ih nametao učenicima.
Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu u optužnici je predložilo da se okrivljeniku temeljem članka 71. Kaznenog zakona izrekne sigurnosna mjera zabrane obavljanja vjeroučiteljske službe za određeno razdoblje.