Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv 41-godišnjaka zbog razbojništva i krivotvorenja isprave

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je pred Županijskim sudom u Zagrebu optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1975.) zbog počinjenja kaznenog djela razbojništava iz članka 230. stavak 2. Kaznenog zakona i kaznenog djela krivotvorenja isprave iz članka 278. stavak 1. i 3. KZ-a. (24. 1. 2017.)

Okrivljenika se tereti da je; nakon što je sukladno prethodnom dogovoru s nepoznatim muškarcem u večernjim satima 23. listopada 2016. dovezao i ostavio kombi vozilo marke Citroen Jumper na dogovorenu adresu; idućeg se jutra zajedno s tim muškarcem i drugim nepoznatim muškarcem kao vozačem osobnim automobilom dovezao do spomenutog kombija te crnom trakom izmijenio slovne i brojčane oznake na registarskim pločicama kombija.
Okrivljenik je ostao kod tog kombija, a druga su se dvojica muškaraca oko 10,25 sati odvezla do Rendićeve ulice u Zagrebu te je jedan od njih ostao sjediti u automobilu, dok je drugi izašao i prišao djelatniku jednog trgovačkog društva koji je kombi vozilom marke Volkswagen Crafter dostavljao cigarete u obližnju trgovinu na Bukovčevom trgu. Kad je djelatnik parkirao vozilo VW Crafter i ušao u tovarni prostor te pripremao cigarete za dostavu, jedan od navedenih muškaraca je uskočio za njim u tovarni prostor kombija i prišao mu s leđa te ga snažno gurnuo i zapovjedio mu da legne na pod upozorivši ga da mu se ništa neće dogoditi ako će surađivati. Ujedno, zatražio je ključ kombija koji mu je djelatnik u strahu za svoj život i predao te legao na pod tovarnog prostora nakon čega je prvi muškarac predao ključeve drugom muškarcu koji ih je zatvorio u tovarni prostor, a potom odvezao do adrese gdje ih je čekao okrivljenik. Okrivljenika se tereti da je s jednim muškarcem iz tovarnog prostora kombi vozila marke Volkswagen Crafter utovario u ranije pripremljeni kombi Citroen Jumper 20.015 kutija cigareta različitih proizvođača, kao i pakiranja duhana, grickalica, bombona, maramica i drugih proizvoda u vlasništvu trgovačkih društava iz Rovinja i Zagreba (ukupna vrijednost 460.269,40 kuna).
Oštećeni djelatnik je u strahu za svoj život i po zapovijedi jednog od muškaraca ležao tijekom pretovara na podu tovarnog prostora vozila Volkswagen Crafter, a nakon pretovara su se okrivljenik, vozeći kombi Citroen Jumper, kao i dvojica muškaraca, prateći ga u osobnom automobilu, udaljili prema Dubravi odvozeći sa sobom otuđene predmete. Okrivljenika su tijekom vožnje u 11,10 sati zaustavili policijski službenici u Ulici grada Vukovara i uhitili ga, a dvojica muškaraca su pobjegla.
Opisanim postupanjem okrivljenik je pribavio sebi i dvojici muškaraca nepripadnu materijalnu dobit u iznosu od 460.269,40 kuna oštetivši dva trgovačka društva.
U optužnici je predloženo produljenje istražnog zatvora protiv okrivljenika zbog opasnosti od ponavljanja djela.