Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv devetorice okrivljenika zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv devetorice državljana Republike Srbije, od kojih su dvojica ujedno i državljani Bosne i Hercegovine (1965., 1968.,  1963., 1965., 1963., 1954., 1955., 1962. i 1965.) zbog počinjenja kaznenih djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 120. stavak 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske. (24. 11. 2017.)

Okrivljenicima (od prvog do osmog okrivljenika) se optužnicom stavlja na teret da su, suprotno odredbama međunarodnog ratnog i humanitarnog prava, u ranim jutarnjim satima 15. studenog 1991. u Kostrićima (općina Majur); za vrijeme trajanja oružanog sukoba između oružanih snaga Republike Hrvatske s jedne i JNA i srpskih paravojnih formacija s druge strane; postupali po zapovjedi zapovjednika Jedinice milicije za posebne namjene SAO Krajine "Kaline Komogovina" (tzv. Šareni), danas pokojnog S. B., da usmrte preostalo civilno stanovništvo navedenog sela. Osmoricu okrivljenih pripadnika navedene jedinice tereti se da su, nakon što ih je kao najekstremnije okupio pomoćnik od S. B., danas pokojni M. Z., zajedno sa osmoricom danas pokojnih pripadnika iste jedinice, pod vodstvom također danas pokojnog G. M., ušli u selo Kostriće te iz cjelokupnog osobnog naoružanja otvorili vatru i pucali po civilima. Tereti ih se da su na opisani način usmrtili 15 civila odnosno mještana tog sela i to četiri muškaraca, devet žena i dvoje djece (P. B., J. B., M. J., M. K., A. K., J. K., P. B., M. B., K. B., M. J., F. K., M. K. te V. J. i njeno dvoje djece T. J. i D. J.), a nakon toga su zapalili gotovo sve kuće u selu s ciljem prikrivanja zločina.

Devetookrivljeniku se optužnicom stavlja na teret da je neutvrđenog dana u drugoj polovici studenog 1991. godine u mjestu Majur; za vrijeme trajanja oružanog sukoba između oružanih snaga Republike Hrvatske s jedne i JNA i srpskih paravojnih formacija s druge strane; nakon prethodno opisanih događaja, počinio kazneno djelo ratnog zločina. Naime, kad se jedan od mještana; nakon što se sa suprugom i djecom prethodno skrivao u Kostrićima i jedini od njih preživio gore opisani zločin; predao pripadnicima Jedinice milicije za posebne namjene „Kaline Komogovina“ (tzv. Šareni) u mjestu Panjani, te nakon što je zarobljen, okrivljenik ga je zajedno s još najmanje dvojicom za sada neutvrđenih pripadnika iste jedinice, vezanog smjestili u osobno vozilo te odvezli do njegove obiteljske kuće u Majuru u koju su ga uveli kako bi im pokazao gdje se nalazi navodno skriveno oružje. Tereti ih se da su ga cijelo vrijeme fizički zlostavljali i razbijali stvari po kući, nakon čega su ga ponovno natjerali da uđe u vozilo i odvezli prema raskrižju Kostajnica-Panjani, a potom ga na neutvrđeni način lišili života.
U odnosu na okrivljenog M. T., kazneni postupak je obustavljen s obzirom da je umro 2. kolovoza 2016.

U optužnici je predloženo da se protiv svih okrivljenika odredi istražni zatvor do okončanja kaznenog postupka po zakonskoj osnovi opasnosti od bijega i radi neometanog odvijanja postupka za kazneno djelo kod kojeg su okolnosti počinjenja posebno teške.