Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Sesvetama
Predloženo određivanje istražnog zatvora protiv dvojice osumnjičenika

Općinsko državno odvjetništvo u Sesvetama je podnijelo sucu istrage prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv dvojice hrvatskih državljana (1980. i 1976.) zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo ugrožavanja prometa opasnom radnjom ili sredstvom iz članka 224. stavak 2. Kaznenog zakona. (25. 6. 2014.)
Postoji osnovana sumnja da su 22. lipnja 2014. 34-godišnjak kao unutarnji prometnik na željezničkom kolodvoru u Dugom Selu te 38-godišnjak kao unutarnji prometnik na željezničkom kolodvoru u Sesvetama; za vrijeme dok je desni kolosijek pruge na relaciji Dugo Selo-Sesvete zbog rekonstrukcije pruge bio zatvoren a promet se odvijao isključivo po lijevom kolosijeku, odnosno tijekom posebne regulacije prometa za koju su bili zaduženi i odgovorni upravo osumnjičenici kao unutarnji prometnici; propustili osigurati sigurno mimoilaženje putničkog vlaka iz Osijeka prema Zagrebu i putničkog vlaka iz Sesveta prema Dugom Selu.
Zbog propusta obojice osumnjičenika, putnički vlak je krenuo jednosmjernim kolosijekom iz Dugog Sela prema Sesvetama iako se na istom kolosijeku, u suprotnom smjeru, nalazio putnički vlak, a sudar vlakova je izbjegnut zahvaljujući pravodobnoj reakciji odnosno kočenju strojovođe putničkog vlaka iz Osijeka.
Sudac istrage je prihvatio prijedlog državnog odvjetništva i odredio jednomjesečni istražni zatvor osumnjičenicima zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.